Referendum razdora

Izvor: RTS, 31.Jan.2012, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum razdora

Članovi Odbora za KiM bez jedinstvenog stava o referendumu na severu Kosova. Referendum nepotreban i štetan, rekao ministar Goran Bogdanović. Za održavanje referenduma SNS, DSS, radikali i pojedini poslanici DS-a.

Sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj se raspravljalo o najavljenom referendumu na severu pokrajne, završena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je nakon tročasovne rasprave bez zaključka, pošto nije bilo kvoruma, jer su se članovi tog tela u toku rasprave razišli.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da će parlamentarni i predsednički izbori u Srbiji biti održani na Kosovu i Metohiji, dok o lokalnim izborima još nije bilo reči na vladi.

Bogdanović je Tanjugu rekao da će se parlamentarni i predsednički izbori održati u južnoj srpskoj pokrajini, da je to u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da tu nema nikakve dileme.

Vlada će odluku o lokalnim izborima doneti pre 11. marta kada je poslednji rok za raspisivanje izbora, rekao je Bogdanović.

Tokom rasprave poslanici opozicije podržali su ideju o održavanju referenduma, dok su u Demokratskoj stranci po tom pitanju bili podeljeni.

Ministar za KiM Goran Bogdanović je rekao da je održavanje referenduma nepotrebno i štetno, jer smanjuje manevarski prostor Vladi i državnom vrhu u dijalogu sa međunarodnom zajednicom.

Bogdanović je rekao da je svaki Srbin protiv kosovskih institucija, da je on lično protiv toga, kao i Vlada i svi državni organi. "Da li moramo ponovo da objašnjavamo da je nebo plavo", upitao je Bogdanović.

"Ja bih razumeo takvo insistiranje na referendumu da je neko od političkih stranka ili predsednika opština rekao da se gase srpske institucije na severu Kosova", rekao je ministar i istakao da je, naprotiv, situacija takva da se one jačaju i da ih vlada finansira i podržava.

Bogdanović je rekao i da je poznato da pojedine stranke podržavaju održavanje tog referenduma, da neke baziraju kampanju na njegovom održavanju, kao i na tome da Srbija ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Poslanik DS-a Srđan Milivojević rekao je da niko nije za kosovske institucije - ni u pokrajni, ni u čitavoj Srbiji. "Ako je to je referendum o podršci DS-u na Kosovu, taj će referendum biti održan 6. maja", rekao je Milivojević i dodao da je "daljinski upravljač" za održavanje referenduma u centralama političkih stranaka u Beogradu.

Milivojević je dodao da lokalne samouprave referendum mogu da održavaju po pitanju komunalnih usluga, ali ne i ovako važnih državnih pitanja, jer bi tom logikom i druge opštine u Srbiji mogle da organizuju referendume.

Međutim, Dragiša Đoković, poslanik DS koji dolazi iz Kosovske Mitrovice, založio se za održavanje referenduma i naglasio da Srbe sa Kosova treba pustiti da se izjasne i da ih ne treba plašiti, niti deliti. "Lako je kosovsko-terazijskim Srbima da budu protiv ovoga, ali kosovsko-metohijskim Srbima je teško i apelujem da im ne otežavamo", poručio je Đoković.

Takođe, poslanik DS-a Smiljana Milosavljević, koja dolazi iz opštine Zvečan, rekla je da nema ništa lično protiv referenduma, ali da ima problem sa trenutkom i političkom pozadinom njegovog održavanja.

"Zašto sada kada Srbija čeka status kandidata za članstvo u EU", upitala je Milosavljević i dodala da je predsednicima četiri opštine predložila da pomere održavanje za nekoliko meseci. Ona smatra da referendum neće doneti nikakve pozitivne efekte za Srbe na Kosovu i Metohiji.

SNS: Referendum će pokazati jedinstvo

Naprednjaci, prema rečima njihovog poslanika Borislava Pelevića, smatraju da će referendum pokazati jedinstvo naroda na Kosovu i da će biti jasan signal međunarodnoj zajednici da su Srbi spremni da žive samo u Srbiji, a ne u kvazi-državi Kosovo. Pelević je naveo da se SNS zalaže da na Kosovu budu održani parlamentarni, lokalni i pokrajninski izbori.

Radikali, takođe, smatraju da je potrebno održati referendum na Kosovu, a poslanik te stranke Nemanja Šarović je ocenio da referendum ne služi samo da se kaže "ne" kosovskim institucijama, jer su svi protiv toga, već da se kaže i "ne" politici DS -a i njenog lidera Borisa Tadića prema Kosovu i sporazumima koji su potpisali.

I poslanici DSS-a smatraju da treba održati referendum. Vladimir Milentijević iz te stranke poručio je da će on svakako biti održan i da Srbe ne treba deliti.

"Nemojte nas deliti, ovo nije strančarenje. Svi smo za referendum i on će biti održan. Strančaranje je samo u Leposaviću i to samo od strane odborničke grupe DS", poručio je Milentijević.

Poslanik SPO-a koji nije član odbora, Aleksandar Jugović, je učestvujući u radu rekao je da ta stranka traži odgovornost i odgovore na pitanje šta će država Srbija ponuditi Evropskoj uniji da bi dobila garanciju za zaštitu Srba na severu Kosova i Metohije.

Opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić najavile su održavanja referenduma 14. i 15. februara na kome bi građani odgovarali na pitanje da li prihvataju kosovske institucije.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić juče je izjavio da bi održavanje referenduma u opštinama na severu Kosova trebalo odmah odložiti.

Ninić je u prilog tome naveo tri argumenta - ishod referenduma je unapred poznat, njegovo održavanje bi moglo usporiti Srbiju na putu evrointegracija, a Srbi sa severa Kosova mogu ostati bez podrške jedine države koju priznaju, države Srbije.

Rasprava o izveštaju revizora

Članovi odbora su razmatrali i Izveštaj o reviziji godišnjeg finansijskog izveštaja Ministarstva za Kosovo i Metohiju za 2010. godinu, koji je podnela Državna revizorska institucija.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je to ministarstvo ispravilo više od 90 odsto primedbi DRI i da je najvažnije da nije bilo primedbi na javne nabavke.

Bogdanović nije želeo da komentariše izveštaj DRI koji je nezavisno regulatorno telo, ali je rekao da su ministarstvu pojašnjene određene dileme.

Vrlo je bitno da je, iako postoji percepcija da se na Kosovu "svašta radi", poslanicima predočen izveštaj DRI u kome nema većih primedbi na rad ministarstva, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, ministarstvo će sve preporuke ispuniti do 11. februara.

Života Antić iz DRI rekao je da se najviše primedbi na finansijski izveštaj Ministarstva za Kosovo i Metohiju odnosi na loše planiranje, evidenciju dokumenata o izvršenim poslovima i isplatu zarada u jedinicama lokalne samouprave.

Antić je rekao i da sistem interne kontrole u ministarstvu nije dokraja uspostavljen.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupštinski odbor za KiM bez jedinstvenog stava o referendumu na severu Kosova

Izvor: Blic, 31.Jan.2012

Sednica skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju završena je danas posle tri časa rasprave bez zaključaka o najavljenom referendumu na severu Kosova jer nije bilo kvoruma za odlučivanje...U raspravi, poslanici opozicionih stranaka založili su se za održavanje referenduma, dok su poslanici Demokratske...

Nastavak na Blic...

Poslanici bez dogovora o referendumu na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2012

Sednica Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju završena je posle tročasovne rasprave bez zaključaka o najavljenom referendumu na severu Kosova, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje...U raspravi, poslanici opozicionih stranaka založili su se za održavanje referenduma, dok su poslanici Demokratske...

Nastavak na Vesti-online.com...

Skupštinski odbor zа KiM: Opozicijа zа, DS podeljen

Izvor: TvojPortal.com, 01.Feb.2012, 10:59

/DNEVNIK.RS/ Sednicа skupštinskog Odborа zа Kosovo i Metohiju, nа kojoj se rаsprаvljаlo o nаjаvljenom referendumu nа severu Pokrаjine, zаvršenа je juče nаkon tročаsovne rаsprаve bez zаključkа, pošto nije bilo kvorumа jer su se člаnovi tog telа u toku rаsprаve rаzišli....

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.