Radnici Nibensa nastavljaju proteste do ispunjenja zahteva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Nibensa nastavljaju proteste do ispunjenja zahteva

BEOGRAD, VRANJE -

Radnici pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe najavili su danas da će nastaviti proteste do ispunjenja svih zahteva, ali nisu želeli da otkriju na koji način će protestovati.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kazala je na konferenciji za novinare da radnici traže isplatu svih zaostalih zarada, obezbeđenje sredstava za neometani rad firmi i da se u roku od 60 dana usvoje planovi reogranizacije tih preduzeća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Odgovorni Agencija za privatizaciju i Bake

Vukanovićeva je kazala da su za situaciju u putarskim preduzećima Nibens grupe odovorni Agencija za privatizaciju i banke, koje su omogućile da dugovanja preduzeća budu dva ili tri puta veća od vrednosti njihove imovine.

"Sindikati su od 2007. godine upozoravali na nepravilnosti koje se dešavaju, ali niko od nadležnih nije reagovao na to", naglasila je ona.

Vukanovićeva je kazala i da AIK banka, koja je najveći poverilac Nibens grupe, čini napore da se za putare obezbede plate.

Banka od lokalnih samouprava i drugih dužnika Nibens grupe, istakla je ona, traži da plate svoja dugovanja, a ako nemaju novca teraju ih da uzmu kredite. Vukanovićeva je ocenila da to nije dobar način, jer se time lanac zaduživanja širi i na investitore Nibens grupe.

Predsenik Samostalnog sindikata u Bačkaputu Đuro Trivunović kazao je da vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, koji je uhapšen 12. maja nije mogao da ošteti ta putarska preduzeća za 250 do 300 miliona evra sam, već da je imao čitav tim koji je stajao iza njega.

"Tih para nigde nema, a glavni krivac je država, odnosno Agencija za privatizaciju, koja je imala mehanizme za kontrolu u preduzećima. Išlo se namerno na to da se preduzeća unište", kazao je Trivunović.

Protest u krugu pogona

Predstavnici sidnikalnih organizacija iz pet putarskih preduzeća Nibens grupe kazali su da radnici i danas protestuju u krugu svojih pogona, ispred kojih se nalazi policija.

Oni su naveli da su počele isplate zarada radnicima tih firmi čiji su računi blokirani zbog dugovanja od oko 180 miliona evra, ali da se većini zaposlenih i dalje duguje po četiri zarade.

Radnici preduzeća za puteve "Niš", "Beograd", "Kragujevac" i "Vranje" i "Bačkaputa" iz Novog Sada, koji posluju u okviru Nibens grupe počeli su proteste u utorak, 9. avgusta, a u sredu ih je pojavljivanje jakih policijskih snaga sprečilo da blokiraju saobraćaj i radove na Koridoru 10.

Banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 milion evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi putarskih preduzeća.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva Kruševaca, koju je kupio u privatizaciji.

Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih, a putari iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.

Policija blokirala i putare u Ljigu

Policija ni danas nije dozvolila radnicima Preduzeća za puteve (PZP) "Beograd" koji rade u Ljigu da protestuju izvan baze tog preduzeća, rekao je danas agenciji Beta član sindikata PZP Ljubivoje Simić.

Simić je potvrdio da su putari u Ljigu juče dobili neke od zaostalih plata, ali je ukazao da plate nisu primali od marta, a od avgusta 2010. godine su dobijali po 60 odsto mesečne zarade.

"Od marta na Ibarskoj magistrali - od Žarkova do Gornjeg Milanovca, nije okrpljena ni jedna rupa, a niko ne razmišlja o zimskom održavanju tog dela važne saobraćajnice", rekao je Simić.

Deonicu od Žarkova do Gornjeg Milanovca održava PZP "Beograd" koje ima baze u Lipovačkoj šumi, Lazarevcu, Ljigu i na Rudniku.

Simić je rekao da putari traže od nadležnih da im omoguće kupovinu materijala i goriva da bi mogli da rade.

U sastavu Nibens grupe su preduzeća za puteve "Beograd", "Niš","Kragujevac", "Vranje" i "Vojvodinaput - Bačkaput" iz Novog Sada.

AIK banka: Nastavljena isplata plata

Isplata zarada zaposlenima u preduzećima Nibens grupe nastavljena je i danas, rečeno je agenciji Beta u AIK Banci.

Direktorka marketinga i komunikacija Ana Inđić rekla je agenciji da su zarade juče primili u Preduzeću za puteve "Beograd", a da će vranjski putari platu primiti danas.

Ona je kazala da će zaposleni iz preduzeća "Vojvodina-Bačkaput" zaradu primiti u ponedeljak, a da su niški kragujevački putari platu primili još početkom sedmice.

Putari iz Beograda, Niša, Vranja i Novog Sada i juče su protestovali fabričkih kapija, dok su putari iz Kragujevca prekinuli protest jer su dobili sve zarade.

Prema najavama Samostalnog sindikata putara Srbije, predstavnici preduzeća za puteve u sastavu Nibens grupe danas će odlučiti na koji način će nastaviti proteste zbog neisplaćenih zarade.

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od oko 180 miliona evra, a većina radnika od marta nije dobila plate.

Banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 milion evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi putarskih preduzeća.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva Kruševca, koju je kupio u privatizaciji.

Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih, a putari iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putari Nibensa nastavljaju proteste do ispunjenja zahtjeva

Izvor: Capital.ba, 12.Avg.2011

BEOGRAD, Radnici pet putarskih preduzeća u sastavu Nibens grupe saopštili su danas da će nastaviti proteste do ispunjenja svih zahtjeva i najavili da neće obznanjivati strategiju sindikalne borbe. Predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare zatražili...

Nastavak na Capital.ba...

Policija rasterala putare

Izvor: B92, 13.Avg.2011, 01:30

Beograd -- Radovi na izgradnji Koridora 10 kod Vrbaške petlje koji su zablokirali putari iz sastava "Nibens grupe", odblokirani su rano jutros posle intervencije policije...Prema rečima predsednice Samostalnog sindikata putara Srbije Sonje Vukanović, policija je rasterala radnike "Nibens grupe" koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.