Pregovori Srbije i EU mogu brzo da napreduju

Izvor: B92, 15.Dec.2015, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pregovori Srbije i EU mogu brzo da napreduju"

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da pregovori Srbije sa EU o pojedinim poglavljima mogu da napreduju brzo.

Kako je on naveo, Srbija ima kvalitetan pregovarački tim, a srpske vlasti znaju šta ih u pregovorima čeka i mogu da se dobro pripreme.

"Poznajem dobro Srbiju i znam da je na dobrom putu zato što ima vladu koje je ;pokazala ne samo na rečima već i na delu da je za nju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropska integracija ;prioritet", kazao je Lajčak slovačkoj agenciji TASR.

Po oceni slovačkog ministra spoljnih poslova Srbija ima kvalitetan pregovarački tim i dobre administrativne kapacitete, te pregovori mogu zato da napreduju ;relativno brzo.

Lajčak je kritikovao Brisel da nije pokazao ozbiljnost jer su poglavlja počela da se otvaraju tek sada iako su formalno pregovori počeli još pre dve godine ;ali istakao je da je važno što se počelo sa poglavljima jer je proces proširenja ;od vitalnog značaja i za samu Uniju i Slovačka će tokom predsedavanja EU u drugoj ;polovini naredne godine politici proširenja posvetiti adekvatnu pažnju.

Za Srbiju je po rečima Lajčaka "vruće" poglavlje 35. označeno kao "razno" pošto u ;pregovorima sa Srbijom tu spada normalizacija odnosa sa Kosovom, iako niko ne ;ume precizno da definiše značenje te normalizacije.

"Mi u tome vidimo nastavak dijaloga Beograda i Prištine", kazao je Lajčak i dodao ;da je normalizacija odnosa nužna pošto EU ne želi da uvoze bilateralne sporove ;svojih novih članica.

Slovačka će nastojati da tokom svog predsedavanja otvori sa Srbijom više poglavlja a Srbija je nagovestila koja bi to eventualno mogle da budu, dok će Holandija ;kao predsedavajući od januara otvoriti obično komplikovana poglavlja 23 i 24 ;koja se odnose na pravnu državu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lajčak: Pregovori Srbije sa EU mogu brzo da napreduju

Izvor: Blic, 15.Dec.2015

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas da pregovori Srbije sa EU o pojedinim poglavljima mogu da napreduju brzo zato što "Srbija ima kvalitetan pregovarački tim, a srpske vlasti znaju šta ih u pregovorima čeka i mogu da se dobro pripreme".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.