PROCURIO VAN ROMPEJOV IZVEŠTAJ ZA KLJUČNI SAMIT EU

Izvor: Kurir, 07.Dec.2011, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROCURIO VAN ROMPEJOV IZVEŠTAJ ZA KLJUČNI SAMIT EU

Predsednik Saveta Evrope nudi brzi "fiskalni paket" za čiju primenu nije potrebna ratifikacija u zemljama-članica Unije

LONDON - Stroža fiskalna pravila kao sredstvo borbe protiv dužničke krize u Evropskoj uniji (EU) moguće je uvesti i bez promene evropskih sporazuma, naveo je predsednik Saveta Evrope Herman Van Rompej u dokumentu koji je procurio do medija.

Kako prenosi britanski (BBC), >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u internom izveštaju pripremljenom za ključni samit EU koji će početi sutra, Van Rompej nudi brzi "fiskalni paket" za čiju primenu nije potrebna ratifikacija u zemljama-članica Unije.

Francuska i Nemačka guraju ideju da se novi evropski sporazum donese do marta i tvrde da stroža pravila treba ugraditi u njega. Njihove planove podržavaju i Sjedinjene Američke Države.

Van Rompej će predsedavati dvodnevnim samitom, i prema svim pokazateljima, to bi mogao da bude vrlo nezgodan posao za njega, ocenjuje BBC.

Predsednik SE predlaže u internom dokumentu plan čiji je cilj da se zemlje članice slože oko "novog fiskalnog paketa" - bez održavanja referenduma ili ratifikacije u parlamentima.

U nacrtu se navodi da se strože fiskalne reforme mogu uvesti prostim poboljšanjem protokola - što je procedura u kojoj jeste potreban nacionalni konsenzus ali ne zahtave značajne promene u evropskim sporazumima.

To bi, prema Van Rompejevom mišljenju, ubrzalo provođenje reformi i uklonilo svaku vrstu potencijalne političke komplikacije.

Njegovi predlozi su sledeći: budžetski deficit svake članice zone evra mora biti ispod tri posto bruto društvenog dohotka, a državni dug ispod 60 odsto, "zlatno pravilo" se mora ugraditi u nacionalno zakonodavstvo kako bi na duži rok garantovao uravnotežen budžet.

Dalje, fondu za spašavanje zemalja evrozone treba dati bankarsku licencu da pozajmljuje novac direktno od Evropske centralne banke, a Evropska komisija treba da dobije ovlašćenje da automatski uvede mere štednje u zemljama kojima je potrebno finansijsko spasavanje.

Van Rompej u dokumentu ukazuje da bi za dalekosežnije reforme ipak bilo neophodno da se promene evropski sporazumi.

Francuska i Nemačka će po svoj prilici nastojati da proguraju radikalnije mere, a ako ne bude dogovora svih 27 zemalja članica EU, Berlin i Pariz su spremni da rade zajedno na novom ugovoru koji bi uključivao zemlje evrozone i svaku zemlju koja želi da se evrozoni priključi, tvrdi dopisnik BBC.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moguć brži način za uvođenje budžetske discipline

Izvor: EurActiv Srbija, 07.Dec.2011

Pooštravanje budžetske discipline u EU, na kojoj insistiraju Berlin i Pariz u cilju efikasnije borbe protiv dužničke krize u zoni evra, moguće je ostvariti i bez većih izmena evropskih ugovora koje bi se morale ratifikovati, proističe iz izveštaja koji su evropske institucije pripremile za predstojeći...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Pariz i Berlin traže podršku pred samit EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2011, 12:56

PARIZ, BRISEL -..Francuska i Nemačka će danas ispitati konzervativne evropske lidere o njihovim planovima za zaustavljanje dužničke krize u evrozoni, u nameri da obezbede podršku pred odlučujući samit EU...Pariz i Berlin brzo moraju da zadobiju pristanak za svoj krizni plan, koji ima za cilj izmenu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.