Otvorena kancelarija EU na severu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena kancelarija EU na severu Kosova

KOSOVSKA MITROVICA -

Predstavnici Evropske unije, Euleksa i Evropske komisije označili su danas u Kosovskoj Mitrovici početak rada svoje kancelarije, čime je delovanje misije EU prošireno na celo Kosovo.

Šef kancelarije EU, nazvane "Kuća Evropske unije", za sever Kosova Mikele Đifoni rekao je da je jedan od glavnih ciljeva kancelarije da se prisustvo EU učini vidljivim na terenu i da se Euleksu obezbedi delotvoran rad na celoj teritoriji Kosova, pa i u severnom delu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je rekao da je otvaranje kancelarije medijski događaj na kome će govoriti o angažovanju EU, dodajući da je već četiri meseca njegova uloga neformalna, a kancelarija privremena.

"EU je neformalno prisutna od 1999. godine u celoj bivšoj Jugoslaviji, a na Kosovu je da bi intervenisala gde god je moguće da dođe do dijaloga, da se depolitizuju pitanja i pažnja usmeri na konkretne probleme na terenu", kazao je Đifoni.

Prema njegovim rečima, kancelarija će raditi na pitanjima imovine, povratku, ekonomskom razvoju i socijalnim pitanjima.

Obezbediti vladavinu prava

Šef misije Euleksa Iv de Kermabon ponovio je da je Euleks tehnička misija zadužena da obezbedi vladavinu prava na Kosovu, uključujući i njegov severni deo.

"Pokušavamo da unapredimo kapacitete kako bi mogli da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je De Kermabon i dodao da je Euleks prisutan na administrativnim prelazima, da je otvorio policijsku stanicu, smanjio krijumčarenje, da sudije i tužioci rade na rešavanju preostalih predmeta.

"Očekujemo da će sudije i tužioci, kosovski Srbi i Albanci uskoro početi sa radom u pravosuđu na severu Kosova", naveo je šef Euleksa.

Uspostavljanje boljeg života

Predstavnik Evropske komisije Kjatran Bjornson rekao je da će raditi na uspostavljanju boljeg života jer to podrazumevaju evropske integracije.

"Finansiramo mnoge projekte koji obezbeđuju bolji život", kazao je Bjornson i istakao da je do sada na severu Kosova uloženo 4,6 miliona evra, obezbeđeno 230 održivih radnih mesta, a da je u toku realizacija još nekoliko projekata.

Odgovarajući na pitanje novinara da li početak rada kancelarije EU na severu Kosmeta znači uvertiru za sprovođenje Strategije o integraciji severa u kosovske institucije, Đifoni je rekao da to "nema nikakve veze sa tim planom ili prisustvom drugih institucija".

Plan Brisela za sever Kosova

U Prištini otvaranje kancelarije Evropske unije doživljavaju kao uvertiru za sprovođenje strategije za sever, koju su sačinili kosovska vlada i Međunarodna civilna kancelarija.

Mediji u Prištini su objavili da su u Briselu sačinili svoj plan sa sever Kosova, koji predviđa pristup rešavanju stanja "korak po korak", postavljajući tri cilja.

Prvi je da se stvori vidljivo i funkcionalno prisustvo Euleksa na severnoj strani reke Ibar, drugi je otvaranje kuće EU u severnom delu Mitrovice u kojoj dominiraju Srbi i treći da pokaže vidljivim projekte Evropske komisije, osmišljene da poboljšaju svakodnevni život ljudi na severu pokrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU kuća na severu Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2010

Izaslanik EU na severu Kosova Mikele Đifoni kaže da delovanje u okviru "Kuće Evropske unije" koja je otvorena u Kosovskoj Mitrovici, neće biti usmereno ka sprovođenju plana kancelarije Pitera Fejta o integraciji severa Kosova u kosovski sistem

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kancelarija EU da bude statusno neutralna

Izvor: S media, 26.Mar.2010

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je danas da od misije Evropske unije na severu Kosova očekuje da bude statusno neutralna, objektivna i realna. ..“Beograd je dao saglasnost da Euleks dodje na ove prostore tako da je otvaranje kancelarije bio logičan korak da će...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.