Od sutra počinje nova era Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra počinje nova era Evropske unije

BRISEL - U petak, kada Švedska bude predala predsedavanje Evropskoj uniji Španji okončaće se jedna era EU koja je trajala pune pedeset i dve godine.

Od kako je osnovana 1957.godine, Evropskom unijom je svakih šest meseci upravljala po jedna od njenih članica, ali sa stupanjem na snagu Lisabonskog sporazuma 1. decembra i stvaranjem funkcija trajnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednika Saveta EU, ovo šestomesečno predsedavanje poprima novu formu i značaj.

Od 1. januara, bivši premijer Belgije a sadašnji predsednik Saveta EU Herman van Rompej preuzeće predsedavanje samita šefova država i vlada i upravljati agendom Unije, dok će Španija voditi sastanke na nižim nivoima.

"Ovo je bilo napornih šest meseci. Hermanu van Rompeju i španskom predsedavanju želim sreću", rekao je švedski premijer Fredrik Rajnfelt.

Zanimljiva je koincidencija da je Belgija, koja je bila prvi predsedavajući u istoriji EU, obavljajući ovu funkciju u prvoj polovini 1958. godine, zemlja koja je dala i prvog stalnog predsednika Saveta EU.

Potreba za stvaranjem ove pozicije proistekla je iz potrebe uspostavljanja koherentnije i dugotrajnije politike bloka i da bi se izbegle situacije u kojim bi se problemi u državi koja predsedava preneli na čitav blok, kao što je bio slučaj u martu kada je pala češka vlada dok je ova zemlja bila za kormilom Unije.

Tradicija nacionalnih predsedavanja Unijom okončava se nakon predsedavanja za koje većina kaže da je bilo nesumnjivo najefikasnije u dugom nizu godina, tokom kojeg su postignuti važni sporazumi kao što je finansiranje borbe protiv klimatskih promena, nadzor finansijskih tokova na čitavom prostoru Unije, pa čak i stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma i imenovanje Van Rompeja.

Ovo najbolje potvrđuje anketa koju je među dopisnicima iz EU sproveo švedski dnevnik "Svenska Dagbladet" u kojem su svi švedskom predsedavanju, a posebno premijeru Rajnfeltu, dali najviše ocene.

Evropske diplomate sada čekaju da vide kako će Van Rompej i španski permijer Hose Luis Sapatero uspostaviti saradnju u narednih šest meseci, s obzirom na to da će španska vlada igrati ključnu ulogu u pripremanju evropskih sastanaka.

Na drugu visoku funkciju koja bi trebalo da unese značajne promene u funkcionisanje evropskog bloka, mesto visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu poliku, Ketrin Ešton bi trebalo da zvanično stupi tek početkom februara, zajedno sa ostalim članovima nove Evropske komisije, koja čeka potvrdu Evropskog parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje nova era Evropske unije

Izvor: Radio 021, 31.Dec.2009

U petak, kada Švedska bude predala Španiji predsedavanje Evropskom unijom, okončaće se jedna era EU koja je trajala pune pedeset i dve godine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.