Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 95. godišnjica Topličkog ustanka

GRGURE -

U selu Grgure, u opštini Blace, polaganjem venaca i odavanjem pošte danas je obeležena 95. godišnjica Topličkog ustanka.

Vence na spomenik jednom od vođa ustanka Kosti Vojinoviću i topličkim junacima, položila je predsednica Narodne skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Srbije, Slavica Đukić Dejanović, kojoj je ovo prvo pojavljivanje u funkciji zamenika Predsednika, premijer Mirko Cvetković, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ivica Dačić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i državni sekretar ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić Petrović.

Vence su položili i delegacije topličkih opština i Udruženja potomaka učesnika topličkog ustanka.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je vladika niški Jovan, koji je pre državne ceremonije obeležavanja godišnjice, služio liturgiju u sabornom hramu u Blacu i pomen u crkvi posvećenoj svetom Jovanu preteči u Grguru.

U Grguru su se danas okupili građani kao i predstavnici društvenog i političkog života Toplice, na mestu gde je u sukobu sa bugarskom vojskom, Kosta Vojinović (1890-1917) oduzeo sebi život, kako ne bi pao u ruke okupatoru.

Predsednik opštine Blace Radoje Krstović rekao je okupljenima da je primer topličkih junaka opomena i pouka i istovremeno amanet da treba čuvati čast i slobodu naroda, kao i sećanje na taj veliki istorijski događaj, jer je Toplica bila jedina slobodna teritorija u porobljenoj Evropi 1917. godine.

Na mestu pogibije ustanika Vojinovića održana je svečana akademija, a visoke zvanice, kako je najavljeno u programu, obići će i spomen-sobu koja je otvorena pre 10 godina u selu Grgur.

Cvetković: Čovek je najviši nacionalni interes

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković poručio je danas, na ceremoniji obeležavanja 95. godišnjice Topličkog ustanka, da je najviši nacionalni interes i cilj da se zaštiti život čoveka i njegovo pravo na slobodu, pravdu i demokratiju.

Cvetković je, istakavši da je Toplički ustanak bio epopeja slobodarskog duha koja je rezultirala smrću 20 hiljada ljudi, poručio da je danas junak onaj ko sve čini i uspe u tome da se tragedije poput one koju su iskusili Topličani više ne ponove.

"Savremena Srbija ima šansu samo ako se očuva mir u regionu, ako se uspostave jake političke i ekonomske veze sa svetom. Ova vlada je izabrala put mira, dijaloga sa svima sa kojima imamo otvorena i sporna pitanja", objasnio je Cvetković.

To je, kako je istakao, jedini način da se problemi reše, makoliko oni bili teški, kako ne bi bili ostavljeni u nasleđe narednim generacijama.

"Naša misija je da sačuvamo Srbiju i na političkom i na ekonomskom planu, pre svega da očuvamo mir i da radimo u interesu građana. Pokrenuli smo dijalog o Kosovu i Metohiji i to je jedini način da obezbedimo opstanak našeg stanovništva u pokrajini", kazao je Cvetković.

To je, kako je priznao, težak zadatak, pun iskušenja, za čije je ostvarenje potrebno mnogo vremena i strpljenja, ali se, zbog odgovornosti pred istorijom i pred budućim generacijama, ne sme odustati.

"Srbija je okrenuta budućnosti. Izabrali smo put mira i pomirenja jer on nudi šansu za dostojanstven život svakog građanina, za brži prosperitet, za saradnju i izgradnju zajedničke budućnosti na prostorima Balkana", rekao je Cvetković.

Cvetković: Šansa nakon tragične prošlosti

Premijer je konstatovao da, nakon tragične prošlosti, Srbija konačno ima šansu za bolju i prosperitetnu budućnost, jer njeno ime se u svetu, posle nekoliko decenija, ponovo izgovara sa poštovanjem.

Budućnost Srbije je, kako je objasnio, u modernim saobraćajnicama, jer ona je raskrsnica evropskih puteva, povoljno mesto za strana ulaganja, i otvorena i prema istoku i prema zapadu.

Premijer je primetio da se toplički kraj, osim sa ekonomskim problemima sa kojima se zbog krize suočavaju i drugi delovi Srbije i Evrope, bori i sa demografskim problemom, ali i izrazio uverenje da će opredeljenje vlade da unapredi poljoprivredu biti samo prvi korak ka oživljavanju sela.

"Na kraju, želim da naglasim da je danas, 95 godina posle Topličkog ustanka, možda više nego ikada neophodno da shvatimo poruke ovog istorijskog događaja - da su hrabrost i mudrost osnov svakog našeg uspeha, a nesloga uzrok svakog neuspeha", rekao je Cvetković.

Dačić: Razvoj topličkog kraja zadatak broj jedan

Zamenik premijera Ivica Dačić poručio je, na ceremoniji obeležavanja 95 godina Topličkog ustanka, da je nacionalni zadatak broj jedan razvoj topličkog kraja i cele južne Srbije.

"Nacionalni zadatak broj jedan jeste razvoj ovog kraja i ne samo njega već čitave južne Srbije koja je Srbiji dala najviše žrtava onda kada joj je to bilo najpotrebnije i najteže", rekao je Dačić pošto je položio venac na spomenik vođi topličkog ustanka Kosti Vojinoviću i topličkim junacima u Grguru, kraj Blaca.

Dačić je govoreći o junaštvu srpskog naroda u Toplici pozvao okupljene i poručio da se podigne još jedan ustanak, ali ovoga puta, kako je rekao, kako bi se Toplica izgradila i kako bi u njoj građani ostali da žive u miru.

Prema Dačićevim rečima neophodno je sećati se svih junaka Toplice koji su takoreći branili i Kosovo i Metohiju.

"Oni su dali živote a na nama je da opravdamo tu žrtvu i da nikada više ne dozvolimo da žrtve budu uzaludne zbog nekih besmislenih politika ili opcija", rekao je Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je podsetio da je Toplica bila jedina oslobođena teritorija u Evropi koja je 1917. godine bila potpuno porobljena.

Pored Dačića vence na spomenik Kostsi Vojinoviću položili su i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović koja zamenjuje predsednika Republike, premijer Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac i Udruženje potomaka topličkih junaka.

Prethodno je episkop niški Jovan služio pomen poginulim ratnicima i žrtvama agresora u crkvi u Grguru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Toplica je puna junaka, a i ja sam odavde

Izvor: Kurir, 07.Apr.2012

Iz istorijske Toplice potiču mnogi koji danas ovde prisutni - Šutanovac je odavde iz Toplice, general Miletić, predsednica narodne skupštine je toplička snajka, pokojni premijer Đinđić je odavde, a i ja sam odavde", rekao ministar MUP..BLACE - U Selu Grgure kod Blaca obeleženo je 95. godina...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.