Nova arheološka otkrića na Kalemegdanu

Izvor: RTS, 15.Jun.2009, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova arheološka otkrića na Kalemegdanu

Epohalni ostaci iz rimskog perioda otkriveni u blizini Kalemegdana, prilikom skidanja tramvajskih šina. Otkriveni ostaci rimskog kastruma, vojnog logora, legijskih raka, oficirskih zgrada i bolnica.

Epohalni ostaci iz rimskog perioda otkriveni su u blizini Kalemegdana prilikom skidanja tramvajskih šina, izjavio je Tanjugu naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu Stefan Pop Lazić.

Od kako su skinute šine u Pariskoj ulici i Tadeuša Košćuškog, otkriveni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ostaci ulice koja je vodila od Generalskog štaba u vojnom logoru ka kapiji iz 2. veka.

"Za kapiju znamo od ranije, jer je otkrivena 1985. godine u Biblioteci grada Beograda, a to je jugoistočna kapija vojnog logora", rekao je Pop Lazić.

Ostaci ulice koja je vodila ka toj kapiji unutar logora otkriveni su prilikom iskopavanja, a ostaci dve ulice koje su vodile izvan logora ka gradu, tadašnjem Singidunumu, odnosno ka civilnom naselju otkrivene su na predelu bivše okretnice trolejbusa u Rajićevoj ulici.

"Ispod šina su otkriveni i značajni ostaci rimskog kastruma, vojnog logora, ostaci legijskih raka, oficirskih zgrada, verovatno i bolnice, ali to ćemo utvrditi naknadnom analizom arhitektonskih pronalazaka", rekao je Pop Lazić.

Svi objekti datiraju sa početka 2. veka, od kraja vladavine cara Trajana i početka vladavine Hadrijana, a i na celom prostoru malog i velikog Kalemegdana postoje ostaci iz tog perioda, ceo rimski grad, odnosno vojni grad.

Pop Lazić se nada da će buduće generacije biti u prilici da sve detaljno istraže i da pronađene ostatke ostave na uvid javnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kod Kalemegdana otkrivena rimska bolnica iz drugog veka

Izvor: 24sata, 16.Jun.2009, 02:37

Ostaci ulice i, najverovatnije, bolnice i baraka za smeštaj zapovednika rimskog legijskog logora iz II veka otkriveni su prilikom radova na rekonstrukciji tramvajskih šina u Pariskoj ulici, u traci najbližoj Kalemegdanu.

Nastavak na 24sata...

Pronađen vojni grad iz 2. veka!

Izvor: Press, 16.Jun.2009

Radnici prilikom skidanja šina otkrili naselje rimskih legionara četvrte Flavije i put koja vodi ka Kalemegdanu. U Pariskoj ulici na dubini od 1,5 metara naišli na oficirske zgrade, grobove, bolnice . Vredni ostaci naselja iz rimskog perioda juče su otkriveni u blizini Kalemegdana, preko...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.