Nikolić u UN: O Kosovu, Srbiji i EU

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u UN: O Kosovu, Srbiji i EU

"Srbija predlaže pregovore sa Prištinom na najvišem političkom nivou, kako bi svi građani Kosova živeli bolje, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova", izjavio je danas u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je čestitao Vuku Jeremiću stupanje na funkciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN i ocenio da ona "predstavlja veliku čast za Srbiju"  
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
U Generalnoj debati na 67. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Nikolić je naglasio da Srbija "iskreno želi da postane ravnopravna članica Evropske unije i strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom."

 

Nikolić je rekao da su pregovori Beograda i Prištine i trajni mir između Srba i Albanaca sastavni deo evropske budućnosti Srbije.

 

"Republika Srbija i ja, kao njen demokratski izabrani predsednik, spremni smo da konstruktivno učestvujemo u pregovaračkom procesu zato što Srbija bez Kosova i Metohije ne može napred, a građani Kosova i Metohije ne mogu napred bez Srbije", kazao je Nikolić.

 

"Dogovor se može postići samo na bazi konsenzusa, bez jednostranih odluka i akcija", kazao je Nikolić, ali i istakao da "Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije".

 

Nikolić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo jer je to u suprotnosti sa principima Helsinškog završnog akta i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine.

 

Nikolić je ocenio da je Srbija kao članica UN žrtva primene dvostrukih standarda i da je njena borba protiv "jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije istovremeno i borba za očuvanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta".

 

"Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu zapadnog Balkana i šire", istakao je Nikolić.

 

Nikolić je kazao da će Srbija ispuniti sve obaveze koje je preuzela do sada postignutim dogovorima, ali i ocenio da su ti dogovori "ispunjavanje spiska želja albanske strane" i "popuštanje tadašnjeg rukovodstva (Srbije) pod teškim pritiscima".

 

"Srbija je spremna da razgovara sa svima o svim otvorenim pitanjima, i učiniće maksimalne napore da svi građani žive dobro. Ovde uključujem i Kosovo i Metohiju", rekao je Nikolić.

 

Nikolić je, takođe, osudio "pokušaj tzv. Republike Kosovo da prisvoji materijalnu zaostavštinu srpske srednjevekovne države, duhovnu zaostavštinu srpskog naroda i vlasništvo Srpske pravoslavne crkve na teritoriji južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija".

 

"Pokušaj prevođenja četiri manastira SPC u kulturnu baštinu tzv. Kosova mogu da vidim samo kao pokušaj grubog falsifikovanja istorije, istorijskog revizionizma i zatiranja traga o postojanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić i izrazio zabrinutost zbog toga što se to "falsifikovanje istorije dešava na očigled čitave međunarodne zajednice".

 

Nikolić je u ime Srbije zatražio istragu navoda sadržanih u izveštaju izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija.

 

"Nekima ostaje na savesti činjenica da su protekle dve godine od objavljivanja izveštaja u kome su detaljno opisani slučajevi vađenja i trgovine ljudskim organima, pre, tokom i nakon dešavanja 1999. godine", kazao je Nikolić.

 

Nikolić je kazao da Srbija želi da postane ravnopravna članica Evropske unije i "strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom".

 

Predsednik Srbije ocenio je da je Srbija učinila više u sprovođenju reformi, borbi protiv korupcije i usaglašavanju zakona sa propisima EU nego neke od zemalja koje su već članice EU.

 

Nikolić je kazao i da je Srbija prilagodila svoje propise međunarodnim aktima koji regulišu oblast bezbednosti i da se zalaže za globalnu saradnju i usvajanje sveobuhvatne konvencije o međunarodnom terorizmu.

 

"Srbija preuzima različite aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala, koji je često u sprezi sa terorizmom, kao i borbu protiv trgovine drogom, ljudima i krijumčarenja oružja", rekao je Nikolić.

 

Povodom napada na američki konzulat u Bengaziju, Nikolić je SAD izrazio saučešće zbog ubistva američkog amabasadora u Libiji Krisa Stivensa.

 

"Neodgovorni pojedinci izvrgavaju ruglu svetinje u koje ljudi veruju, ali neki, koji se osete povređenim, reaguju neprimereno", kazao je Nikolić.

 

Nikolić je rekao da će srpsko učešće u mirovnim operacijama UN u narednom periodu biti "još brojnije i primetnije".

 

Nikolić je u govoru istakao značaj borbe protiv posledica klimatskih promena, kao i privrženost Srbije ideji održivog razvoja. Govoreći o siromaštvu u svetu, predsednik Srbije je pozvao bogate zemlje da usmere deo svog bogatstva u napredak nerazvijenih zemalja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Nju Jork

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija za direktne pregovore na najvišem nivou

Izvor: Akter, 25.Sep.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Njujorku da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova

Nastavak na Akter...

Srbija predlaže nove pregovore sa Kosovom

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2012

Srbija predlaže pregovore sa Prištinom na najvišem političkom nivou, kako bi svi građani Kosova živeli bolje, izjavio je danas u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nikolić: Srbija predlaže pregovore sa Prištinom na najvišem nivou

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Sep.2012

Srbija predlaže direktne pregovore sa Prištinom na najvišem političkom nivou kako bi svi građani Kosova živeli bolje, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je danas u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U generalnoj debati na 67. zasedanju Generalne skupštine UN, Nikolić...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.