Nikolić sa liderima opozicije o platformi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2012, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa liderima opozicije o platformi

BEOGRAD -

Predsednik Srbije istakao je danas na odvojenim sastancima sa liderima opozicionih stranaka da je pitanje Kosova i Metohije istorijsko pitanje oko koga je potrebno postići najširi mogući konsenzus svih relevantnih političkih faktora.

Platforma za pregovore se pre svega bazira na očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na KiM, kao i srpskih crkava i manastira, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Predstavnici opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su obavestili predsednika Republike da će Platformu za nastavak pregovora Beograda i Prištine predstaviti svojim stranačkim kolegama.

Podršku Platformi i eventualne sugestije, predstavnici opozicionih stranaka dostaviće u narednim danima.

Predsednik Nikolić je održao odvojene sastanke sa predstavnicima opozicionih stranaka o Platformi za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

Prvi sastanak održan je sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom, zatim predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem i predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Koštunica: Platforma ima nova rešenja, ali i nedostatke

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas na sastanku sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem da su nacrtom platforme o Kosovu i Metohiji predviđena rešenjima kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu i da se ne zasniva na planu Ahtisari plus.

Koštunica je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o nacrtu platforme, rekao da je katalonski model onaj koji se najčešće pominje u tom dokumentu i da je sigurno ne bi nazvao Ahtisari plus planom.

On je istakao da, što se tiče DSS i eventualne podrške te stranke platformi, postoje dva pitanja o kojima mora da se dodatno razgovara.

"To je potreba da se jasno definiše ustavno-pravna veza Srbije i Kosova, jer ovako ostaje pitanje da li je to autonomija Srba unutar autonomne pokrajine u sastavu Srbije ili unutar nezavisnog Kosova", rekao je Koštunica.

"Nije dovoljno samo reći da nećemo nikad priznati Kosovo, već se to mora ustavno-pravno rešiti", kazao je Koštunica.

On je dodao da je drugo pitanje poštovanje sporazuma do sada postignutih u Briselu i podsetio da je DSS pokrenuo pitanje ustavnosti tih sporazuma.

"Najbitnije je da ova rasprava mora da se završi u skupštini usvajanjem rezolucije ili deklaracije pred očima javnosti", naveo je Koštunica.

Đilas nije davao izjave

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas nije danas želeo da daje izjave posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem na temu platfrome za Kosovo i Metohiju.

Đilas je brojnim novinarima okupljenim ispred zgrade predsednišstva objasnio da je još juče zakazana konferencija za štampu u prostorijama stranke u 14,30 i da zato neće davati izjave.

Jovanović (LDP): Platforma za Kosovo neprihvatljiva

Predsednik Liberalno-demokratške partije Čedomir Jovanović rekao je danas da je platforma za Kosovo u predloženom obliku neprihvatljiva i da je Ahtisarijev plan i dalje najbolje od svih rešenja predloženih za Kosovo.

Kako je rekao, vladajuća koalicija u Srbiji vodi "podmuklu politiku" jer izgleda kao da je isturila Nikolića da izađe sa planom za Kosovo.

"Neka (predsednik vlade Ivica) Dačić prestane da glumata i neka kaže da li je ovo i njegov plan. Na osnovu koje platforme Dačić pregovara sa Tačijem u Briselu? Šta (prvi potpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar) Vučić misli o platformi", upitao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u platformi ima nekih pozitivnih rešenja ali ona ne nudi rešenje za problem "pod kojim Srbija grca".

Jovanović je rekao da je ključni problem u tome što je vlast u Srbiji nespremna da kaže da će presudan uticaj na položaj kosovskih Srba imati kosovske institucije u Prištini.

Lider LDP je kazao da se mora bežati od rešenja koja su neprihvatljiva za Albance i istakao da nije potrebna još jedna Republika Srpska.

Kako je kazao, svima je jasno da je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima u stvari uspostavljanje granice Srbije i Kosova.

Nikolić je prethodnih dana o platformi razgovarao sa šefovima diplomatskih misija zemalja EU, kao i, u odvojenim sastancima, sa ambasadorima Rusije, Kine i Velike Britanije.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije bi trebalo sutra da se sastane i sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Posle serije konsultacija i dogovora državnog vrha i izrade nacrta dugo očekivane platforme, predsednik Srbije će sa sadržajem dokumenta - kako je najavljeno - u petak upoznati i predstavnike Srba sa Kosova, koji žive južno i severno od Ibra.

Seriju susreta u kojima je sa platformom upoznao predstavnike međunarodne zajednice, Nikolić je započeo u ponedeljak, kad je nacrt predstavio ambasadorima Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije Aleksandru Čepurinu, Džangu Vansjueu i Majklu Devenportu.

Sa šefovima misija zemalja članica Evropske unije, Nikolić razgovarao je u utorak.

Još se ne zna kad će se nacrt platforme naći u Skupštini Srbije, a prema ranijim najavama, do toga bi moglo da dođe do kraja godine.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Vojislav Koštunica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đilas: Nacrt platforme je populistički i nerealan

Izvor: Blic, 20.Dec.2012

Predsednik Demokratske stranke (ds) Dragan Đilas ocenio je danas da je nacrt platforme o Kosovu i Metohiji "na prvo čitanje - populistički i nerealan". ..Đilas je to izjavio na konferenciji za štampu u sedištu stranke, posle razgovora u Predsedništvu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.