Muslimani obeležavaju Hidžretsku novu godinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2011, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimani obeležavaju Hidžretsku novu godinu

BEOGRAD -

Prema kalendaru Islamske zajednice Srbije večeras će nastupiti 1433. hidžretska godina.

Muslimanska nova godina označava preseljenje poslanika Muhameda iz Meke u Medinu i ona se ne proslavlja već se u džamijama obeležava verskim manifestacijama, učenjem Kurana, ilahijama i predavanjima.

Uobičajeno je, takođe, da se toga dana u kuću unosi nešto novo, deo nameštaja, neki uređaj, što simboliše novi početak.

Tako će biti danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u svim džamijama u Srbiji i domovima muslimana.

Muslimanski lunarni kalendar ima Mesečevu godinu koja traje 354 dana, osam sati i 48 minuta i za šest minuta je kraća od astronomske lunarne godine koja je od solarne kraća za 11 dana.

Zato Hidžretska Nova godina uvek "pada" 11 dana ranije u odnosu na prethodnu.

Nulti datum Hidžre je 16. jul 622. godine sa daljim nizom lunarnih godina, pa se ne uklapa ni u Julijanski ni u Gregorijanski kalendar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islamski vernici obeležavaju dolazak nove hidžretske godine

Izvor: Studio B, 25.Nov.2011

Nova 1433. hidžretska godina počinje u subotu...Preseljenje Muhameda iz Meke u Medinu pripadnici islamske vere smatraju jednim od najvažnijih događaja u početnom stadijumu islama i od tog vremena (16. jul 622. godine) računaju svoju eru - hidžru...Time se završava period Meke, a počinje medinsko...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.