Mrkonjić potvrdio: Pregovora ima

Izvor: B92, 23.Maj.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić potvrdio: Pregovora ima

Beograd -- Uprkos negiranjima funkcionera DS-a, SPS-a i SNS-a da ima razgovora o formiranju vlade, Milutin Mrkonjić potvrdio da ti razgovori ipak postoje.

Mrkonjić najpre nije želeo da odgovara na pitanja na temu pregovora i formiranja vlade, ali je, na insistiranje novinara, na kraju izjavio da "pregovori teku" i da ih vodi Ivica Dačić. Nije želeo da iznosi više detalja. B92 je istraživao kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi mogla da se opredeli koalicija oko SPS-a, čiji lider Ivica Dačić kaže da čekaju koga će demokrate predložiti za premijera.

Mrkonjić: Pregovori teku kako teku. Sa moje strane, puno ovlašćenje ima Ivica Dačić. On je sjajan mladi političar, možda najbolji u državi, to je dokazao. Prema tome, on će to uspešno da završi.

Novinari: Je l' stranka jedinstvena po tome, je l 'neko pregovara na drugoj strani?

Mrkonjić: Apsolutno! Niko drugi ne pregovara sem Ivice Dačića.

I dok svi gledaju kako da se formira vlada, Milutin Mrkonjić upravo u infrastrukturi vidi i svoju ličnu budućnost.

Novinari: Je l' se vode pregovori o vladi, je l' znate sa kim on pregovara?

Mrkonjić: Nemam pojma! Što se mene tiče, mene samo interesuje ministarstvo za infrastrukturu, da to pitanje rešimo. I kandidujem se za to! A za ostalo ćemo da vidimo.

I dok Dragan Marković Palma nagoveštava da su mu demokrate najbliže, u PUPS-u kažu da za sada nisu ni sa kim razgovarali, ali znaju redosled.

Milan Krkobabić: Razgovaraćemo sa gospodinom Dačićem i gospodinom Markovićem, a onda ćemo razgovarati i sa partijama sa kojima danas činimo vladajuću većinu.

B92: Da li pregovarate sa naprednjacima?

Milan Krkobabić: Za sada odgovorno tvrdim - ne pregovaramo. Ja sam razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i to nikad nije tajna. Svaki naš razgovor biće dostupan javnosti.

A kad budu počeli da pregovaraju, penzioneri kažu da će to činiti sami i da nisu preneli pravo Ivici Dačiću da pregovara u njihovo ime.

B92: Jeste spremni da bez ijedne ministarske funkcije uđete u vladu?

Milan Krkobabić: Pa ne možete biti u vladi ako ne snosite personalnu odgovornost za to.

B92: Dakle tražite neka mesta?

Milan Krkobabić: Ne tražimo, ne tražimo! Tražimo da preuzmemo praktično odgovornost. 04 53

Koalicija oko naprednjaka čeka kuda i kako će Dačićeva koalicija - za sada potvrđuju nezvanične kontakte i priželjkuju da će kod njih.

"Ja verujem da će Ivica Dačić biti dosledan sebi, da će napustiti svoje saveznike i preći kod pobednika. Što se tiče naše koalicije, niko nije pregovarao ni sa kim. Postojali su neki lični kontakti na nivou stranaka ali ne još na nivou koalicije", kaže za B92 Aleksandar Vulin, član koalicije okupljene oko SNS.

Na pitanje da li je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ovih dana razgovarao sa Ivicom Dačićem, Vulin je izričito rekao da nije.

Aleksandar Vulin kaže i da ulogu u formiranju vlade pokušavaju da uzmu i ambasadori u Beogradu, koji zagovaraju koaliciju demokrata i naprednjaka.

Podsetimo, prethodnih dana kao i danas, funkcioneri stranaka koje pretenduju da sastave buduću vladu izjavljivali su da zvaničnih pregovora o formiranju buduće vlade još nema.

Uprkos tome, B92 je juče saznao da SPS, kao ključna partija oko čije podrške se lomi buduća vlada, i pored dogovora sa DS-om, pregovara i sa SNS-om.

Demokrate još odlučuju ko bi mogao da bude njihov kandidat, ali su najbliži tome da to ipak bude Boris Tadić, koga na tom mestu najradije vide i potencijalni koalicioni partneri. Naprednjaci insistiraju na tome da će mandat najpre biti poveren Jorgovanki Tabaković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić: Kandidujem se za ministra infrastrukture

Izvor: Kurir, 23.Maj.2012

Pregovori teku kako teku. Mene samo interesuje Ministarstvo infrastrukture - da to pitanje rešim. Kandidujem se za to, kazao je Mrkonjić..BEOGRAD - Ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da se pregovora o formiranju nove vlade, ali nije želeo da iznosi detalje o tome..."Pregovori...

Nastavak na Kurir...

Pregovara se o vladi

Izvor: Akter, 23.Maj.2012

Funkcioner SPS-a Milutin Mrkonjić potvrdio je da se razgovara o formiranju vlade, iako su te informacije ranije negirali iz DS-a, SPS-a i SNS-a

Nastavak na Akter...

Mrkonjić: U ime SPS-a pregovara Dačić

Izvor: Politika, 23.Maj.2012

BEOGRAD – Ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da se pregovora o formiranju nove vlade, ali nije želeo da iznosi detalje o tome...„Pregovori teku kako teku. Mene samo interesuje Ministarstvo infrastrukture - da to pitanje rešim. Kandidujem se za to”,...

Nastavak na Politika...

Pregovori iza zatvorenih vrata

Izvor: RTS, 23.Maj.2012

Dogovor o vladi treba postići što pre, poručuju demokrate. Dačić pregovara u ime socijalista, a u PUPS-u kažu da odlučuju samostalno. Analitičari, međutim, najčešće kao moguće rešenje pominju kohabitaciju - Nikolić predsednik, Tadić premijer. ..20.10 - Predsednik SPS-a Ivica Dačić apelovao...

Nastavak na RTS...

Nikolić i Tadić pregovaraju o formiranju nove vlade!

Izvor: Kurir, 24.Maj.2012, 07:22

Upravo su razgovori između DS i SNS razlog što demokrate na pregovore nisu pozvale SPS, sa kojim su 8. maja potpisale saradnju..BEOGRAD - Preokret!..Demokratska stranka još uvek nije počela pregovore sa Socijalističkom partijom Srbije o formiranju buduće vlade iako je dogovor o saradnji postignut...

Nastavak na Kurir...

Dačić: SPS insistira na koaliciji sa DS-om

Izvor: Akter, 24.Maj.2012

Lider SPS Ivica Dačić obavestio je jutros Miroslava Lajčaka da koalicija SPS-PUPS -JS insistira na brzom dogovoru i formiranju vlade sa Demokratskom strankom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.