Читај ми!

Koaliciona formula za vladu

Dogovor o vladi treba postići što pre, poručuju demokrate. Dačić pregovara u ime socijalista, a u PUPS-u kažu da odlučuju samostalno. Analitičari, međutim, najčešće kao moguće rešenje pominju kohabitaciju - Nikolić predsednik, Tadić premijer.

20.10 - Predsednik SPS-a Ivica Dačić apelovao da se pregovori o formiranju nove Vlade ubrzaju i naglasio da ni DS ni SNS do sada nisu vodili razgovore sa socijalistima.

Ko će formirati novu vladu u Srbiji, i četvrti dan posle drugog kruga predsedničkih izbora, samo se nagađa. Iako zvaničnih razgovora još nema, iza zatvorenih vrata se pregovara i sve su karte otvorene. U dve najveće partije, Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci, detalje još ne iznose.

Da li kabinet Mirka Cvetkovića broji svoje zadnje dane ili će u Nemanjinoj ostati do početka septembra još se samo nagađa. Stranačkim pregovaračima zakon daje tri meseca da završe taj posao.

Iz stranke Borisa Tadića kažu da je zbog stabilnosti države važno da dogovor o novoj vladi bude postignut što pre i da budući premijer bude jaka politička ličnost s velikim kredibilitetom i snagom da vodi vladu.

Funkcionerka Demokratske stranke Nada Kolundžija kaže da, prema njenom dubokom uverenju, koalicija DS-a i SNS-a nije najsrećnije rešenje.

Na pitanje da li je to moguće rešenje, Kolundžija kaže da "u politici retko kad možete da kažete da je nešto apsolutno nemoguće rešenje".

To zna i Ivica Dačić. U njegovoj partiji već tri dana tvrde da su privrženi demokratama, ali i da razgovori još nisu zvanično počeli.

Potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić rekao je da puno ovlašćenje ima Ivica Dačić. "On je sjajan mladi političar, možda najbolji danas u državi. Prema tome, on će to uspešno da završi do kraja".

Niko ne pregovara osim Dačića, kaže Mrkonjić i dodaje da ga ne interesuje sa kim Dačić pregovara.

"Ja samo gledam infrastrukturu još ovih 15-20 dana", naveo je Mrkonjić.

Boris Tadić je prihvatljiv premijer svim liderima iz trojne koalicije socijalista, penzionera i Jedinstvene Srbije. I dok Dragan Marković najavljuje da će više detalja oko formiranja vlade biti već sutra, u PUPS-u kažu da će odlučivati samostalno.

"Ni na kog nismo preneli ovlašćenja da razgovara u naše ime, nikoga nismo ovlastili. Organi PUPS-a će potpuno samostalno odlučivati kada, kako i sa kim i da li će uopšte činiti vladajuću koaliciju", naveo je potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić.

Analitičari najčešće kao moguće rešenje pominju kohabitaciju – Nikolić predsednik, Tadić premijer.

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je kohabitacija izborna volja građana i da nije smrtna presuda.

"U Srbiji smo imali kohabitaciju Koštunica–Đinđić, koja je sasvim dobro funkcionisala, dok se nisu male stranke upetljale. Imali smo kohabitaciju Milutinović–Đinđić, pa smo imali kohabitaciju Koštunica–Tadić. Ako mene lično pitate, opcija sa Borisom Tadićem kao premijerom nije loša, jer je on i vodio ovu vladu i to vrlo uspešno", naveo je Milivojević.

Iz partije čiji se predsednik seli na Andrićev venac, a koja će imati najviše poslanika u srpskom Parlamentu još ne istrčavaju u javnost.

Više detalja kazaće, poručuju, posle sednice Predsedništva stranke, na kojoj će Tomislav Nikolić podneti ostavku na funkciju stranačkog vođe. Na tom mestu najverovatnije će ga zameniti Aleksandar Vučić.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара