Moj izbor je afirmacija Srbije

Izvor: B92, 30.Jan.2012, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moj izbor je afirmacija Srbije"

Beograd -- Izbor jedne zemlje da predsedava Generalnom skupštinom UN znači afirmaciju spoljne politike te zemlje, kaže za B92 šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Vuk Jeremić (Tanjug, arhiva)

Da podsetimo, Srbija je zvanično podnela kandidaturu šefa diplomatije Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Upitan da li je realno da za to mesto dobije podršku onih koji se na njega najviše žale, najmoćnijih zemalja- SAD, Velike Britanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francuske, Jeremić je odgovorio da će glasanje to pokazati.

„Ovo je važna stvar, koja nije čin lične odluke. Kandidatura je podneta u dogovoru sa državnim vrhom. Ovo nije kanadidatura Vuka Jeremića, već države Srbije. Smatramo da imamo razloga da budemo optimistični", rekao je Jeremić gostujući u emisiji "Između dve vatre".

"Izbor jedne zemlje da predsedava Generalnom skupštinom znači i afirmaciju spoljne politike koju ta zemlja vodi, jer ste izabrani većinom glasova zemalja članica. Srbija se u prethodnih nekoliko godina izborila za svoje mesto u međunarodnoj zajednici, vodila je multidimenzionalnu politiku okrenutu prema svetu. Ima onih koji se sa nama ne slažu, ali nema onih koji Srbiju nepoštuju. Glasanje će pokazati koliko svi oni Srbiju podržavaju i očekujem da ćemo imati većinsku podršku sveta. To bi bio uspeh i potvrda ispravnosti jedne spoljne politike koja će, nadam se, biti nastavljena i posle izbora, bez obzira ko dođe na vlast," rekao je Jeremić.

Komentarišući vest da se Crna Gora izjasnila da će podržati njegovu kandidaturu, Jeremić je rekao da je svačija podrška dobrdošla i da je običaj da zemlje regiona jedne druge podržavaju.

Kada je u pitanju infomacija da se Hravstka već izjasnila da neće podržati njegovu kandidaturu, Jeremić je rekao da takav stan njemu nije poznat i da ga Zagreb nije zvanično predočio.

Jeremić je na pitanje da li će, ukoliko bude izabran za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN, istovremeno moći da obavlja funkciju ministra spoljnih poslova, rekao da je to tehnički moguće, ali da je će o tome odlučivati građani Srbije na majskim izborima, dakle- pre izbora za predsedavajućeg.

Na konstataciju da uslovi koji su stavljeni pred Srbiju u pregovorima sa Prištinom još nisu ispunjeni, a mart se bliži, srpski šef diplomatije je rekao da se pitanje predstavljanja Prištine mora i može rešiti samo na jedan način- putem dijaloga. Što se tiče saradnje sa Euleksom, rekao je, ona nikad nije dovođena u pitanje ako se odvija u okviru rezolucije 1244. Ako Priština i dalje bude nepopustljiva u svojim stavovima, a pred Beograd bude postavljeno pitanje novih ustupaka tj. brisanja Rezolucije 1244, Jeremić je kazao da će tome reći- ne.

Jeremić je rekao da će se videti u narednih nekoliko nedelja da li je Srbija spremna da ispuni te uslove. "Verujem da postoji prostor za pronalaženje rešenja", istakao je on i dodao da je "uspeh moguć, ali daleko od toga da je zagarantovan".

On je ocenio da "naravno da nije" kraj sveta ako Srbija ne dobije status kandidata, navodeći da su prioritet reforme koje će Beogradu omogućiti da postane "deo jednog šireg evropskog prostora".

Na pitanje da li bi ušao u vladu koju čine LDP i ljudi koji smatraju da ne treba da bude na poziciji na kojoj se sada nalazi, Jeremić je odgovorio da to zavisi od toga za koju bi se politiku ta vlada zalagala. Ali, odgovorio je, jako bi teško mogao sebe da zamisli u vladi zasnovanoj na politici "Preokreta".

Upitan da li je na njegovo povećano angažovanje poslednjih meseci uticao odlazak Đelića ili su za tako nešto presudne bile kritike njegovog stranačkog kolege Dragana Đilasa, Jeremić je rekao da je potrebno popuniti velike rupe koje su ostale nakon odlaska bivšeg potpredsednika vlade, koji je, kako je rekao, ulagao veliku energiju.

Vuk Jeremić je među zvanicama američkog predsednika, a o "molitvenom doručku" kaže: "To je više simbolički događaj, ali i šansa da se razgovara sa američkom administracijom i predstavnicima Kongresa."

Govoreći o svom sutrašnjem susretu sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, koja će učestvovati na neformalnom ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Beogradu, Jeremić je rekao da je Srbija imala "neke vrlo teške trenutke sa prethodnom hrvatskom vladom" i izrazio nadu da će sa novom biti lakše sarađivati.

"Svaki novi izbor je prilika za jedan novi početak", naveo je Jeremić i dodao da će sutra sa hrvatskom koleginicom razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dve zemlje.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Biću predsedavajući GS UN

Izvor: S media, 30.Jan.2012

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras da očekuje da Srbija dobijE većinsku podršku sveta za njegovu kandidaturu na mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija...„Očekujem da će Srbija imati većinsku podršku sveta“, rekao je Jeremić u emisiji televizije...

Nastavak na S media...

Jeremić: Očekujem većinsku podršku sveta kandidaturi u UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2012, 10:06

BEOGRAD, ZAGREB -..Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da očekuje da Srbija dobija većinsku podršku sveta za njegovu kandidaturu na mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN)..."Očekujem da će Srbija imati većinsku podršku sveta", rekao je Jeremić sinoć...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.