Mogerini: Dijalog Beograda i Prištine od izuzetnog značaja

Izvor: RTS, 05.Maj.2016, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Dijalog Beograda i Prištine od izuzetnog značaja

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u Prištini da su dijalog sa Beogradom i ostvarivanje već postignutih sporazuma jedini način da Kosovo ide ka EU.
Čestitajući građanima Kosova na dobijanju preporuke za ukidanje viza, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mogerini je na konferenciji za novinare ocenila da je do sada urađen veliki zajednički put sa prištinskim vlastima ali i da Kosovo očekuje "još mnogo posla".
"Danas smo napravili veliki korak napred. To znači da je Kosovo Evropa i da je to što radimo evropska integracija Kosova. To je dug, težak i komplikovan put", rekla je Mogerini na konferenciji kojoj su prisustvovali i komesar za unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopulos i premijer Kosova Isa Mustafa.
Visoka predstavnica je ocenila i da dijalog Beograda i Prištine ima izuzetan značaj za jačanje Kosova ali i za region.
"Dijalog Kosova i Srbije treba da se nastavi. Dijalog je u korist Kosova i to premijer Mustafa vrlo dobro zna", navela je Mogerini.
Govoreći o Asocijacji opština sa srpskom većinom na Kosovu, Mogerini je rekla da neće biti paralelne vlasti na Kosovu i da će se Asocijacija formirati na osnovu kosovskog Ustava i zakona.
Komesar za migracije i unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopoulos ocenio je da su kosovske institucije ispunile sve kriterijume za ukidanje viza ali je i podsetio da slobodu kretanja prate i obaveze.
"Ubrzo će početi kampanja u cilju sprečavanja zloupotreba kretanja bez viza, što će vrlo brzo biti garantovano građanima Kosova. Od ovog trenutka vrata su otvorena i nije daleko dan kada ćemo zajedno osetiti približavanje", rekao je Avramopulos. Kosovski premijer Isa Mustafa ocenio je da je vizna liberalizacija "veliko dostignuće i istorijska odluka koja otvara perspektivu Kosovu".
"Budućnost Kosova je u Evropi. Evropa ima potrebe za Kosovom i sa njim će biti potpunija", naveo je Mustafa.
Govoreći o odnosima sa Beogradom, premijer je kazao da su dijalog i dobrosusedski odnosi evropske vrednosti a da je Kosovo opredeljeno da ih "striktno ostvaruje".
Mustafa je zatražio i da Srbija prestane da ometa prijem Kosova međunarodne organizacije.
U nastavku posete Prištini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost razgovarala je i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem a trenutno prisustvuje svečanoj sednici Skupštine Kosova.
Evropska komisija predložila je u sredu Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da građanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dijalog sa Beogradom i realizacija sporazuma jedini put Kosova ka EU

Izvor: Beta, 05.Maj.2016

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da su dijalog sa Beogradom i ostvarivanje već postignutih sporazuma jedini način da Kosovo ide ka EU.Čestitajući gradjanima Kosova na dobijanju preporuke za ukidanje viza, Mogerini je na konferenciji...

Nastavak na Beta...

Mogerini: ZSO ne ugrožava integritet Kosova

Izvor: VOA, 05.Maj.2016

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini poručila je u Prištini da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude formirana i da ona ni na koji način ne dovodi integritet Kosova u pitanju.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.