Kako se troše pare u kampanji?

Izvor: B92, 14.Mar.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se troše pare u kampanji?

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije odabrala je 165 posmatrača izborne kampanje koji od prate aktivnosti stranaka u izbornoj kampanji

Za koordinaciju rada 132 terenska posmatrača na teritoriji Srbije biće zadužena 23 regionalna koordinatora, dok će 10 centralnih koordinatora nadgledati regionalne koordinatore, precizirao je predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković.

Nezvanična izborna kampanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je završena pošto stranke od juče i zvanično igraju predizbornu utakmicu. Prema pravilima za nove izbore, to znači i mnogo veću kontrolu novca koje se troše na kampanju, a oni koji žele da se finansiraju iz budžeta, neće dobiti ni dinara ukoliko ne osvoje više od jedan odsto glasova.

Strankama više nećemo verovati na reč - nisu više dovoljni završni računi kako se troši novac u kampanji već će mitinzi, plakati, bilbordi i plaćeni termini biti nadgledani. Posmatrači će prikupljati informacije o aktivnostima stranaka i troškovima izborne kampanje kao što su propagandni materijal, stranački skupovi i oglašavanje u medijima. Stojiljković je naglasio da terenski posmatrač nema apsolutno nikakvu komunikaciju sa strankama.

Prikupljene podatke uz dokaze u obliku audio, foto ili video zapisa posmatrač šalje koordinatoru koji usmerava posmatrače i nadzire njihov rad. Agencija je za posao posmatrača odabrala ljude koji nisu stranački aktivni jer bi se u suprotnom "dovela u pitanje nepristrasnost monotoringa kampanje", naglasio je Stojiljković.

Stranke sa dugim parlamentarnim stažom nemaju dileme kako će se finansirati i u ovoj kampanji.

Dok iz SRS poručuju da su štedeli i uštedeli oko sto miliona dinara za kampanju, u URS-u kažu da će novac za kampanju skupiti "kao i sve druge stranke - prilozi članova, kompanija koje hoće da pomognu kampanju".

"Otvorili smo i na našem sajtu poziv za građane koji žele da podrže Ujedinjene regione", navodi Mlađan Dinkić iz URS-a.

Izbori više neće biti mesto za zaradu neozbiljnih kandidata - ko hoće da kampanju finansira iz budžeta neće smeti da se igra sa izborima.

"Ko ne osvoji odgovarajući procenat - jedan odsto na nacionalnoj ravni i 0,2 odsto za stranke nacionalnih manjina, on će ta sredstva morati da vrati, odnosno to je neka vrsta izbornog jemstva", kaže Stojiljković.

Debitanti na izborima tvrde da im neće biti lako da preskoče ovu granicu iako na izbore kreću iz stana u kome je nekad stanovao Mokranjac u centru Beograda.

"Sada radimo na tome da kroz kapilarni način finansiranja našeg pokreta, a to je jedini način na koji pokret može da obezbedi finansiranje, obezbedimo što više sredstava iz što više različitih izvora kako bi mogli da tu garanciju obezbedimo", kažu iz Dveri.

Kriterijum je bio i da su prijavljeni za posao posmatrača završili srednju školu, da poznaju sredinu u kojoj će posmatrati kampanju, političke aktere i da poseduju dar zapažanja. Kako je naveo, reč je uglavnom o ljudima srednje generacije, među kojima ima i nezaposlenih budući da "posmatranje zahteva skoro svakodnevnu aktivnost".

Agencija je, kako je istakao, tražila "diskretne i nenametljive ljude" koji "nisu opšte poznati u gradu u kome žive". Od posmatrača se očekuje i da "ne prepričavaju prikupljene podatke niti da ih prosleđuju prijateljima u strankama".

"Posmatrači ne treba da se nameću. Taman posla da se nametnu kao nadzor i kontrola kampanje i da ometaju stranačke aktivnosti", kazao je Stojiljković. On je rekao i da očekuje pritisak stranaka na posmatrače, ali da su oni u toku obuke naučeni kako da reaguju u takvim situacijama.

Terenski posmatrači angažovani su za period od dana raspisivanja izbora pa sve do proglašenja konačnih rezultata. Posmatrači će dobiti mesečnu naknadu od 1,5 neto prosečne zarade u Srbiji u 2011. godini. Koordinatorima sleduje 1,7 neto zarada, a centralnom koordinatoru dve neto prosečne zarade.

Više o predizbornoj kampanji i parlamentarnim izborima koji će se održati 6. maja 2012. čitajte na specijalu b92.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi radni dan posmatrača izborne kampanje u Srbiji

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Mar.2012

Agencija za borbu protiv korupcije odabrala je 165 posmatrača izborne kampanje u Srbiji koji od 14. marta na terenu prate aktivnosti stranaka u izbornoj kampanji, potvrdio je predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković. Agencija se odlučila za nenametljive ljude koji nisu opšte poznati u sredini...

Nastavak na EurActiv Srbija...

NA KAMPANJU MOTRE DISKRETNI I NENAMETLJIVI POSMATRAČI

Izvor: Kurir, 14.Mar.2012

Od stranački neaktivnih ljudi srednjih godina, koji poseduju dar zapažanja, očekuje se da ne prepričavaju prikupljene podatke niti da ih prosleđuju prijateljima u strankama..BEOGRAD - Agencija za borbu protiv korupcije odabrala je 165 posmatrača izborne kampanje koji od danas prate aktivnosti stranaka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.