Izbori na Kosovu za šest meseci?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori na Kosovu za šest meseci?

PRIŠTINA -

Predsednik kosovske skupštine i vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići izjavio je da bi, posle ostavke Fatmira Sejdijua, za šest meseci mogli da budu održani parlamentarni izbori na Kosovu.

Krasnići je u intervjuu listu "Koha ditore" rekao da ne treba ulaziti u pregovore sa vlastima u Srbiji dok ne bude konstituisan novi saziv kosovskih institucija.

On smatra da će prevremeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbori iznedriti snažnije institucije koje će unaprediti otvorene političke i ekonomske procese na Kosovu.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova je, kako kaže, ubeđen da bi bilo koja druga opcija osim prevremenih izbora izazvala institucionalnu napetost i da shvata da prevremeni izbori ne idu na ruku svim partijama, ali mu je najvažnije poštovanje Ustava.

Krasnići je rekao da odsustvo lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja ne bi predstavljao izuzetak u organizovanju opštih izbora.

Prema njegovom mišljenju, sadašnje političko stanje na Kosovu i prevremeni izbori, ne bi omeli već započeti proces privatizacije Pošte i Telekoma Kosova.

U isto vreme, generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ram Manaj negirao je navode medija u Prištini da je kandidat te stranke za predsednika Kosova.

"Pominjanje mog imena je samo medijska spekulacija", rekao je Manaj za list "Koha ditore", dodajući da partijsko rukovodstvo DSK još nema nikakvu opciju za predsednika, niti za bilo kakvo drugo rešenje.

On je kazao da DSK analizira situaciju i da je to trenutno sadržaj stranačkih aktivnosti nakon ostavke Fatmira Sejdijua.

"Koha ditore", pozivajući se na izvore u DSK-u, navodi da rukovodstvo stranke smatra da je jedna od opcija za rešavanje nastalog stanja, davanje predloga za novog predsednika.

List dodaje da je, pored Manaja, kandidat i ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Ime Hisenija kao naslednika Sejdijua na položaju predsednika, prema izvorima lista, je pomenuto već onog dana kada je Sejdiju dobio vest da je prekršio ustav.

Hiseni se smatra pogodnim za taj položaj zbog toga što je izgradio karijeru na diplomatskom polju i što se dostojno predstavio u Savetu bezbednosti UN, dobro poznaje državni protokol, bio je uz bivšeg predsednika Ibrahima Rugovu više od jedne dekade, a, pre svega, je izgradio dobre odnose sa visokim svetskim ličnostima.

Pored Manaja i Hisenija, pominje se i ime potpredsednika DSK Ekrema Kruezijua kao mogućeg kandidata za predsednika, ali je i on odbacio tu mogućnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krasnići: Izbori mogući u roku od šest meseci

Izvor: Blic, 30.Sep.2010

Predsednik kosovske skupštine i vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići izjavio je da bi, posle ostavke Fatmira Sejdijua, za šest meseci mogli da budu održani parlamentarni izbori na Kosovu...Krasnići je u intervjuu listu "Koha ditore" rekao da ne treba ulaziti u pregovore sa vlastima...

Nastavak na Blic...

DI PAOLA: SAZRELI USLOVI ZA DALJE SMANJENJE KFORA

Izvor: Kurir, 30.Sep.2010

PRIŠTINA - Šef vojnog komiteta NATO admiral Đanpaolo Di Paola izjavio je da je bezbednosno stanje na Kosovu u toj meri poboljšano da alijansa može da pređe u fazu daljeg smanjenja broja vojnika u sastavu Kfora...“Meni je više nego jasno da se stanje na Kosovu poboljšalo. Jasno se vidi da je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.