Iračke snage u ofanzivi na uporište Islamske države

Izvor: B92, 23.Maj.2016, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračke snage u ofanzivi na uporište Islamske države

Bagdad -- Iračke snage sukobile su se sa borcima Islamske države u blizini Faludže, a bombardovano je i središte grada kako bi povratili oblast zapadno od Bagdada.

Prema svedočenjima stanovnika, prvi direktni sukobi su se dogodili na periferiji grada al-Haikil.

Bombardovanjem iz vazduha i minobacačima je napadnuto jezgro grada, gde se nalazi štab Islamske države.

Preko dana, napadi su se smanjili.

Stanovnici centra grada su pobegli u severne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - bezbednije oblasti ali su ih mine koje su islamski borci postavili po putu sprečile da napuste grad, prenosi Rojters.

Faludži dugogodisnji bastion muslimanskih sunitskih dzihadista, nalazi se samo 50 kilometara od Bagdada.

Irački i američki zvaničnici procenjuju da 100.000 civila i dalje živi u Faludži, gradu na reci Eufrat, čiji je broj stanovnika pre rata bio tri puta veći.

Od okupacije tog grada stanovništvo se suočava sa stalnom nestašicom hrane i lekova.

Vlada je pozvala stanovnike da napuste Faludžu, uz obećanje da će osigurati bezbedne koridore, ali su borci Islamske države postvili mine po putevima oko grada, zbog čega je evakuacija vrlo komplikovana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela ofanziva na Faludžu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2016

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je danas pokretanje vojne operacije sa ciljem osvajanja Faludže, uporišta Islamske države Iraka i Levanta...U Toku je žestoko granatiranje ovog grada koji se nalazi na oko 65 kilometara zapadno od Bagdada. Pokretanje operacije uslijedilo je poslije napredovanja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.