I Zaharije Trnavčević deo parlamentarne većine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Zaharije Trnavčević deo parlamentarne većine

BEOGRAD -

Mandatar Ivica Dačić izjavio je danas da će Bogata Srbija podržati novu vladu i činiti deo parlamentarne većine.

Dačić je, nakon sastanka sa liderom Bogate Srbije Zaharijem Trnavčevićem rekao da će parlamentarna većina biti bogatija za još jednog člana, (Trnavčevića) kao i da će jedan od prioriteta buduće vlade sigurno biti razvoj poljoprivrede koja je najveća šansa Srbije kako za izvoz tako i za zapošljavanje.

"Naš cilj je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija bude prava bašta Evrope, a program Bogate Srbije je apsolutno saglasan ciljevima vlade i mi prihvatamo da delujemo zajedno", rekao je Dačić.

Vladu će podržavati više od 140 poslanika

Mandatar Ivica Dačić izjavio je danas da će nova vlada u parlamentu imati podršku više od 140 poslanika, a personalna rešenja budućeg kabineta javnosti će biti poznata posle sednice stranačkih rukovodstava.

Dačić je rekao da je za Srbiju važno to što će vlada koju će voditi imati široku podršku, mnogo veću od prethodnih koje su imale tek nešto više od 126.

Prema Dačićevim rečima danas bi trebalo da budu završene izmene i dopune Zakona o vladi i ministarstvima što podrazumeva da su završene i sve konsultacije o tome kako će izgledati buduća izvršna vlast.

Mandatar je naveo da će najverovatnije morati da bude povećan broj ministarstava u odnosu prvobitno planiranih 15, ali nije precizirao koliko će ih zaista biti.

Na pitanje ko će biti šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije, Dačić je odgovorio da će se i tome znati do ponedeljka podsetivši da je trenutno on taj koji je izabran na tu funkciju, ali da će sigurno uslediti promene s obzirom na to da se još uvek ne zna ko će sve od poslanika otići na druge funkcije.

U budućoj vladi Kancelarija za vere

Dačić je najavio da će u novoj vladi biti formirana Kancelarija za vere.

Mandatar je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predstavnicima verskih zajednica, kazao da u društvu postoji opšta tendencija smanjenja ministarstava, što vodi neminovno ka spajanju određenih nadležnosti.

"Imajući u vidu važnost ove oblasti dogovoreno je da se formira državna kancelarija, kojoj pitanje vera neće biti sporedna stvar u okviru nekog šireg ministarstva", objasnio je on dodajući da će ta kancelarija biti spona vlade i verskih zajednica.

Dačić je naglasio da bi bilo nekorisno da se ministarstvu kulture doda resor vera, ili ministarstvu obrazovanja, jer bi to vodilo ka polemikama da li je celo obrazovanje stavljeno u versku funkciju.

S tim u vezi je najavio da će ministarstvo dijaspore biti najverovatnije pripojeno Ministarstvu spoljnih poslova.

"U kancelariji vera treba da budu uposleni ljudi koji pripadaju svim verskim zajednicama i znaju problematiku. Ne treba da stavljamo nekog za direktora kancelarije koji je prvi put ušao u crkvu kada je dolazio na to mesto", istakao je Dačić naglasivši da se ne radi o "raspodeli plena već pitanju dobrog funkcionisana države".

"O tome ko će biti na čelu dogovorićemo sa verskim zajednicama. Nije nam za cilj da smestimo nekog iz partijskog kadra, već da bude čovek verskih zajednica koji će očuvati komunikaciju sa državom", naglasio je on.

Dačić je ukazao da je njegov kabinet zainteresovan da neguje međureligijsku toleranciju i shodno tome "zainteresovani smo da postoji međureligijski savet koji bi okupio sve vere".

On smatra da u celokupni društveni dijalog treba da budu uključene verske zajednice.

To se, kazao je, tiče i spornih pitanja iz prošlosti, od restitucije do problema koji su postojali u nekim segmentima u sprovođenju verskog obrazovanja, pitanja statusa sveštenika, odnosno njihovog penzionog socijalnog osiguranja, pa do pitanja nasilja i bezbednosti koje se u nekim delovima zemlje vrši prema pripadnicima drugih religija, odnosno verskih objektima.

"Opredeljenje vlade jeste da neguje međureligijsku toleranciju, i uopšte sve razlike koje postoje u našoj zemlji, u pogledu političkog stava, nacionalne pripadnosti, da sve te razlike budu faktor jačine Srbije, a ne podela", poručio je Dačić.

On je rekao da su predstavnici verskih zajednica gotovo uvek bili jedinstveni po svim pitanjima, što bi trebalo da bude primer političarima i nekim drugima, kako razlike treba pretvarati u dodirnu tačku.

Vladika Irinej je kazao da je dobra saradnja države i verskih zajednica tradicija svih evropskih zemalja, posebno EU, ali i svih demokratskih država u svetu.

Ta tradicija nije ni kod nas nepoznata, iako je nekoliko decenija bila zaboravljena, dodao je on.

Dačić je razgovarao sa vladikama Irinejom i Porfirijem, nadbiskupom beogradskim Stanislavom Hočevarom, muftijom Muhamedom Jusufspahićem i predsednikom Saveza jevrejskih opština Srbije Ivanom Fuksom.

Sastanak sa Ešton moguć već 27. jula

On je dodao da će na sastanak sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton u Briselu otići 27. jula ukoliko bude izabran za premijera, a u koliko se to iz proceduralnih razloga ne dogodi do tog datuma poseta će biti odložena.

Dačić je rekao n da je dogovor sa Eštonovom da u Brisel dođe pošto bude izabrana vlada ali da, imajući u vidu procediralne razloge i obaveze koje predstoje njenom izboru, nije siguran da će proces biti okončan do 26. jula - planiranog datuma za put u Brisel.

"Dogovoreno je da moja prva poseta kao premijera bude u sedištu Evropske unije i neći ići dok ne budem izabran. Išao sam dovoljno puta pre izbora za premijera", naveo je Dačić.

Mandatar je podsetio da evropska administracija na godišnji odmor ide posle 27. jula.

Najbliži mogući odnosi u regionu

On je istakao da je važno da Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju najbliže moguće odnose.

"Smatram da su Srbija, Crna Gora, BiH tri dela spojenog suda. Smatram da treba da razvijamo najbliže moguće odnose jer nemamo bližih na ovoj zemaljskoj kugli od nas koji živimo na ovom području", rekao je on.

Kada je reč o Republici Srpskoj Dačić je kazao da će odnos Srbije biti zasnovan na Dejtonskom sporazumu, čiji je Srbija garant.

"Mi smatramo da Dejtonski sporazum treba poštovati, da izmena nije moguća bez saglasnosti sva tri naroda oba entiteta. Naravno razvijaćemo najbliže moguće odnose sa RS, poštujući u isto vreme teritorijalni integritet BiH i samim tim razvijajući dobre odnose sa BiH”, poručio je Dačić.

Takođe je dodao da je bitno da se razvijaju dobri odnosi i sa drugim susedima, posebno sa Hrvatskom, koja ulazi u EU sa kojom postoji dobra saradnja, naročiti između Ministarstava unutrašnjih poslova i policije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Bogata Srbija deo većine

Izvor: Kurir, 20.Jul.2012

Naš cilj je da Srbija bude prava bašta Evrope, a program Bogate Srbije je apsolutno saglasan ciljevima vlade i mi prihvatamo da delujemo zajedno, rekao je Ivica Dačić..BEOGRAD - Mandatar Ivica Dačić izjavio je danas da će Bogata Srbija podržati novu vladu i činiti deo parlamentarne većine...Dačić...

Nastavak na Kurir...

PREOKRET: Trnavčević u novoj Vladi Srbije, vodiće nacionalni agrarni savet!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jul.2012

Mandatar za sastav nove srpske vlade Ivica Dačić sastao se danas sa liderom Bogate Srbije i dogovorio da Trnavčević bude deo nove vladajuće većine. Trnavčević na majskim izborima bio je na listi Preokreta

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.