Haški sud: Nije bilo zločinačkog poduhvata Hrvatske, Gotovina i Markač već danas na slobodi

Izvor: Blic, 16.Nov.2012, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški sud: Nije bilo zločinačkog poduhvata Hrvatske, Gotovina i Markač već danas na slobodi

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su svih tačaka optužnice i puštaju se trenutno na slobodu, objavio je sudija Teodor Meron u sudnici Haškog suda na današnjem izricanju pravosudne presude za zločine nad srpskim civilima tokom akcije "Oluja".

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je odluku Pretresnog veća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata, a smatra i da generali Gotovina i Markač nisu bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Veće smatra i da odlazak civila tokom artiljerijskih napada ne može da se okarakteriše kao deportacija.

Žalbeno veće neće Gotovini izreći osuđujuću presudu na osnovu alternativnih oblika odgovornosti - rekao je Meron.

Gotovina nije napravio propust za koji bi trebao da bude kažnjen - zaključio je Meron.

Haški tribunal danas će izreći pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle "Oluje" - progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela.

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Gotovina je u vreme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

Dokumentaciono informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u "Oluji", od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 dece. U "Oluji" je s prostora Srpske Krajine proterano oko 220.000 ljudi.

Suđenje za "Oluju" počelo je 11. marta 2008. zbog ratnih zločina iz avgusta 1995. godine.

Povezane vesti: Advokati Ante Gotovine osporavaju nadležnost Žalbenog veća Hag: Tužilaštvo da pojasni optužbe za Gotovinu i Markača Gotovina i Markač se izjasnili da nisu krivi Veterani podržali Gotovinu i Markača uoči rasprave u Hagu Hrvatski ministar odbrane: Slavićemo Oluju bez obzira na presudu generalima

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gotovina i Markač oslobođeni svega

Izvor: OkRadio.rs, 16.Nov.2012

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni skoro svih tačaka optužbe. Predloženo momentalno puštanje na slobodu.Izricanje konačne presude počelo je jutros u 9 sati u sudnici 1 Haškog tribunala Nakon čitanja prvostepene presude, žalbe hrvatskih generala i zaključaka Žalbenog...

Nastavak na OkRadio.rs...

Hrvati slave oslobađanje generala

Izvor: Akter, 16.Nov.2012

Građani okupljeni na glavnom zagrebačkom trgu, ali i drugim gradovima Hrvatske, popratili su burnim aplauzima današnju odluku žalbenog veća Haškog tribunala da se Ante Gotovina i Mladen Markač oslobode tačaka optužnice i puste na slobodu

Nastavak na Akter...

Parastos žrtvama Oluje

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2012

BANJALUKA - Parastos žrtvama hrvatske akcije "Oluja" u nedjelju, 18. novembra, biće služen u Crkvi Svete Trojice u Banjaluci povodom presude Haškog tribunala kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, saopšteno je iz banjalučkog Predstavništva Dokumentaciono-informativni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.