Godišnjica Drugog srpskog ustanka

Izvor: RTS, 23.Apr.2012, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Drugog srpskog ustanka

Polaganjem venaca u okviru spomen-kompleksa "Drugi srpski ustanak" u Takovu obeležena 197. godišnjica od izbijanja ustanka. Vence je položio zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

U Takovu je danas polaganjem venaca u okviru spomen-kompleksa "Drugi srpski ustanak" obeleženo 197 godina od izbijanja Drugog srpskog ustanka.

Vence je položio zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Posle propasti Prvog srpskog ustanka, narod u Srbiji se našao u veoma teškom položaju. Predale su se mnoge vojvode, a vlast Sulejman-paše Skopljaka nije imala milosti prema pobeđenima. Nasilno je oduzimano oružje, uveden je kuluk za opravku gradova i puteva, uterivani su nameti i feudalne obaveze.

Zbog turskog zuluma pojedinci su ponovo počeli da se odmeću u hajduke, a mnoge porodice bile su prinuđene da pobegnu preko Save i Dunava, u nekadašnju Austrougarsku.

Miloš Obrenović je bio najznačajnija srpska ličnost u Beogradskom pašaluku posle pada ustaničke Srbije. Turci su ga prvo postavili za obor-kneza Rudničke nahije, a kasnije ga je Sulejman-paša postavio za baš-kneza Kragujevačke, Rudničke i Čačanske nahije.

Dahijsko ponašanje Turaka, nasilje, nacionalnim ugnjetavanje i ekonomska eksploatacija doveli su do nekoliko spontanih pobuna, od kojih je najpoznatija bila Hadži Prodanova buna. Sve su ugušene u krvi.

Miloš Obrenović je 23. aprila 1815. godine na skupu starešina u Takovu objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od otomanske vlasti.

Diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, kojim je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Porta je autonomiju Srbije priznala hatišerifom 1830. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeleženo 197 godina od Drugog srpskog ustanaka

Izvor: Beta, 23.Apr.2012

TAKOVO, 23. aprila 2012. (Beta) - Polaganjem venaca na spomenik ustanicima u Drugom srpskom ustanku u Takovu u ponedeljak je obeležena 197. godišnjica od početka borbe za konačno oslobodjenje Srbije od Turaka.

Nastavak na Beta...

Dačić: Srbija uvek na prvom mestu

Izvor: B92, 23.Apr.2012

Takovo -- Polaganjem venaca i odavanjem pošte srpskim junacima u Takovu je danas obeležena 197. godišnjica Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske okupacije...Vence na spomen-kompleks "Drugi srpski ustanak" položio je zamenik predsednika i ministar unutrasnjih poslova Ivica Dačić, koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.