Dačić: Srbija uvek na prvom mestu

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija uvek na prvom mestu

Takovo -- Polaganjem venaca i odavanjem pošte srpskim junacima u Takovu je danas obeležena 197. godišnjica Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske okupacije.

Vence na spomen-kompleks "Drugi srpski ustanak" položio je zamenik predsednika i ministar unutrasnjih poslova Ivica Dačić, koji je u kratkom obraćanju okupljenima podsetio da su legitimni zahtevi Srba u 19. veku doveli do toga da Srbija bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među prvima državama u ovom delu Evrope koja je izborila svoju nezavisnost u okviru Otomanske imperije.

"Naša je dužnost da sa mesta na kome je podignut ustanak ukažemo na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika, kao i da iskažemo poštovanje i pijetet prema svim postradalima u viševekovnim srpsko-otomanskim sukobima", kazao je Dačić.

On je dodao da je, pored poruke mira upućene svim narodima, naša sveopšta poruka iz Takova "da srpski narod nikada ne može trpeti okupaciju" i podsetio da su srpski junaci "ginuli su sa svešću da je u tom istorijskom trenutku njihov usud, njihova sudbina da podnesu najveću moguću žrtvu, da polože svoje živote za oslobođenje Srbije".

"Savremena Srbija, u čije je stvaranje utkan i ovaj velkiki događaj opredeljena je da živi u miru, saradnji i prijateljskim odnosima sa susednim i drugim evropskim državama i narodima, da istrajno gradi demokratsku, pravno utemeljenu državu na poštovanju zakona ličnih i građanskih prava i sloboda", naveo je Dačić.

"Neopterećeni prošlošću, mi s optimizmom gledamo i u budućnost, koja će Srbiji doneti priključenje evropskoj porodici naroda što je u prethodnim vekovima predstavljalo jednu od osnovnih težnji srpske političke i intelektualne elite", istakao je zamenik premijera.

On je izrazio nadu da će vreme koje je pred nama "doneti i veliku obnovu poverenja naroda Srbije u vrednosti, veličinu i jačinu same Srbije", ali i "doprineti da se jasno napravi razlika između evropske politike i odbrane i zaštite naših nacionalnih i državnih interesa".

Dačić je iz Takova uputio i poruku, koja je i u davno vreme Drugog srpskog ustanka, kako je kazao, odzvanjala ovim prostorima, a to je da je "uvek i jedino Srbija svima nama na prvom mestu".

U Takovu je 23. aprila Miloš Obrenović na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije, jer se posle Prvog srpskog ustanka, srpski narod našao u veoma teškom položaju; predale su se mnoge vojvode, a vlast Sulejman paše Skopljaka nije imala milosti prema pobeđenima.

Nasilno je oduzimano oružje, uveden je kuluk za opravku gradova i puteva, uterivani su nameti i feudalne obaveze.

Zbog turskog zuluma pojedinci su ponovo počeli da se odmeću u hajduke, a mnoge porodice bile su prinuđene da pobegnu preko Save i Dunava, u nekadašnju Austrougarsku.

Posle dvomesečnih borbi i uspeha srpskih ustanika, Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova, ali je veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović do kraja 1915. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva, koju je Porta Srbiji priznala hatišerifom 1830.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.