Francuzi stvorili pobunjenike?

Izvor: RTS, 11.Jul.2011, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi "stvorili" pobunjenike?

Gadafijev sin Sejf izjavio da je francuski predsednik Sarkozi libijskom izaslaniku u Parizu rekao da su francuzi formirali pobunjenički Nacionalni prelazni savet, koji bez njihove podrške i pomoći ne bi postojao. Velike bitke kod Brege i Tripolija, pobunjenici presekli naftovod.

Tokom noći NATO je žestoko bombardovao položaje libijske vojske kod Brege, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na istoku te zemlje. Gadafijeve snage izvele su kontranapad na pozicije koje su pobunjenici zauzeli jugozapadno od Tripolija, dok su pobunjenici presekli naftovod koji je služio za snabdevanje Gadafijevih snaga.

Snage libijskog vođe ispalile su šest raketa "grad" na malo selo Guališ, udaljeno 50 kilometara od prestonice, a pobunjenici su odgovorili antitenkovskom paljbom. Nekoliko sati pre napada Gadafijevih snaga NATO je bombardovao pozicije u toj oblasti.

U međuvremenu, Gadafijev sin Sejf izjavio je da se vode razgovori sa francuskim vlastima, a ne sa pobunjenicima.

Sejf el Islam rekao je za alžirski dnevnik El Kabar da je libijskom izaslaniku u Parizu predsednik Francuske Nikola Sarkozi jasno rekao da su francuzi formirali pobunjenički Nacionalni prelazni savet i da bez njihove podrške, novca i oružja taj organ ne bi postojao.

U intervjuu za francusku televiziju, ministar odbrane te zemlje Žerar Longe založio se za kompromis i dodao da bi Libijci trebalo da sednu za pregovarački sto i nađu političko rešenje sadašnje situacije.

Američki Stejt department saopštio je da Amerika i dalje čvrsto veruje da Moamer Gadafi mora da ode sa vlasti posle 41 godine i da bi građani te zemlje trebalo da odluče kako će se tranzicija odvijati.

Libijski pobunjenici i dalje traže najpre odlazak Gadafija sa položaja da bi mogli da počnu pregovori o političkoj tranziciji. Libijski predsednik je tu mogućnost odbacio.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saif al Islam: Francuska je stvorila libijsku opoziciju

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2011

11.07.2011. -..Sin lidera Džamahirije Saif al Islam Gadafi je izjavio da zvanični Tripoli faktički vodi pregovore sa Francuskom, a ne sa pobunjenicima Libije, koji su započeli rat. „Istina je u tome da mi pregovaramo sa Francuskom, a ne sa pobunjenicima. Naš predstavnik je veoma tačno odredio...

Nastavak na Vostok.rs...

Gadafijev sin: Pregovaramo sa Parizom, ne sa pobunjenicima

Izvor: S media, 11.Jul.2011

Vlast Libije ne pregovara sa pobunjenicima, već sa Parizom, izjavio je Gadafijev sin Seif al Islam Gadafi. On je rekao da je Sarkozi insistirao da on bude sagovornik Tripolija, a ne pobunjenici. ..Sin libijskog lidera, Seif al Islam Gadafi izjavio je da libijska vlast ne pregovara sa pobunjenicima,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.