Evropska komisija želi da sva vozila imaju sistem za hitne pozive

Izvor: Blic, 09.Sep.2011, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija želi da sva vozila imaju sistem za hitne pozive

Evropska komisija (EK) želi da svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji do 2015. godine budu opremljeni sistemom za automatske hitne pozive - e-kol (eCall).

Sistem funkcioniše tako što u slučaju nezgode sam pozove liniju za hitne slučajeve na broj 112 i omogući hitnoj pomoći da tačno lokalizuje mesto nesreće.

Komisija je usvojila preporuku za zemlje članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU u kojima ih poziva da modernizuju infrastrukturu operatera mobilne telefonije tako da pozivi preko e-kola budu efikasno povezani s hitnom pomoći.

"Taj sistem sačuvaće stotine života i smanjiti bol i patnju žrtvama saobraćajnih nesreća", izjavila je evropska komesarka za digitalnu agendu Nili Krus.

Potpuno funkcionisanje e-kola bi trebalo do 2015. godine da bude uvedeno, pored zemalja EU i na Islandu, u Norveškoj, Švajcarskoj i u Hrvatskoj, navela je komisija.

Zahvaljujući toj tehnologiji, prema proceni EK, moguće je ubrzati dolazak hitne pomoći na mesto nesreće za 40 odsto u gradovima, a za polovinu u seoskim područjima.

Trenutno je automatskim sistemom za hitne pozive u Uniji opremljeno samo oko 0,7 odsto putničkih automobila. Troškovi za ugradnju sistema u nova vozila se procenju na nepunih 100 evra, prenela je agencija ČTK.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK: Neohodni automobili sa sistemom za automatske hitne pozive

Izvor: S media, 09.Sep.2011

Evropska komisija (EK) želi da svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji do 2015. godine budu opremljeni sistemom za automatske hitne pozive - e-kol (eCall). -Taj sistem sačuvaće stotine života i smanjiti bol i patnju žrtvama saobraćajnih nesreća - izjavila je evropska komesarka za...

Nastavak na S media...

Evropska komisija želi da sva vozila imaju sistem za hitne pozive

Izvor: Economy.rs, 09.Sep.2011

Evropska komisija (EK) želi da svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji (EU) do 2015. godine budu opremljeni sistemom za automatske hitne pozive - e-kol (eCall).

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.