EU: Čvršće granice, rampa za oružje s Balkana

Izvor: B92, 04.Dec.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Čvršće granice, rampa za oružje s Balkana

Ministri država članica EU kao deo bitke protiv terorizma uvešće i mere za suzbijanje šverca oružja, posebno sa Zapadnog Balkana.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije su u Briselu ustanovili da su, u sklopu bitke protiv terorizma, već počeli ili će brzo stupiti na snagu sistematska i među članicama EU usaglašena kontrola spoljnih granica Unije, uz provere preko sistema Šengen, podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državljana EU i drugih zemalja, kao i mere za suzbijanje šverca oružja posebno sa Zapadnog Balkana.

To je u pauzi zasedanja saopštio francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji je naglasio da je vlada u Parizu, imajući u vidu nedavne stravične terorističke napade, zadovoljna odlučnošću partnera u EU.

Kaznev je podvukao da je usvojena i ključna mera uzimanja i razmene podataka( PNR) o identitetu avionskih putnika na letovima u Uniju i iz Unije, kao i među državama EU.

Jer je to, stavio je do znanja francuski ministar, "od ključne važnosti da se na spoljnim granicama EU otkriju džihadistički teroristi pre nego što krenu u akciju".

U saopštenju ministarskog zasedanja je takođe navedeno da će podaci PNR o avionskim putnicima na prostoru EU biti tajni šest meseci, a čuvani uz stroge propise o pristupu četiri i po godine.

Evropska komisija je danas potvrdila da je Grčka zatražila i dobila pomoć EU za zaštitu spoljnih granica Unije.

Kaznev je podvukao da je Francuska "u totalnom ratu protiv terorizma" i zato se moraju preduzeti sve raspoložive mere da se poraze ekstremisti koji su napali Francusku i EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bruxelles: Usaglašena kontrola vanjskih granica EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2015

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije su danas u Bruxellesu stanovili da su, u sklopu bitke protiv terorizma, već počeli ili će brzo stupiti na snagu sistematska i medju članicama EU usaglašena kontrola vanjskih granica Unije, uz provjere preko sistema Schengen podataka državljana EU i drugih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.