Đurić: Jedinstvo državnog vrha o nastavku pregovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2013, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Jedinstvo državnog vrha o nastavku pregovora

BEOGRAD -

Državni vrh Srbije postigao je večeras apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda i Prištine, u koje Srbija ulazi "samopouzdano i sa jasnim ciljem", izjavio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Taj cilj je uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na Kosovu i Metohiji da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku, rekao je Đurić je novinarima posle sastanka državnog vrha u Predsedništvu Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Sastanak je održan na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, trajao je oko sat vremena, a prisustvovali su mu premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja Verica Kalanović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Postići kompromis

Prema njegovim rečima, po svim važnim pitanjima koja se predviđaju da će biti otvorena tokom pregovora u Briselu postoji puno državno jedinstvo, a Beograd očekuje i od druge strane da pokaže minimum spremnosti da se postigne kompromis.

"Da bismo došli do kompromisnog rešenja potrebno je da jedna strana ne živi u večitom uverenju da može da postigne apsolutno sve i da joj se toleriše da ostane na početnim pozicijama", kazao je Đurić.

On je dodao da "Srbija nudi ispruženu ruku i postizanje kompromisa za one koji žele da čuju".

Đurić je rekao i da vlasti Srbije ne očekuju da im EU ispostavi zahtev za ukidanje "paralelnih institucija" na severu KiM, a da od Brisela očekuje da ostane nepristrasan.

"Mi ne možemo da očekujemo takav zahtev od predstavnika EU, već samo da budu nepristrasan medijator u pregovorima. Možemo, međutim, da očekujemo insistiranje prištinske strane za različite ustupke, koji nisu utemeljeni na spremnosti da se postigne kompromis. Onog momenta kada pokažu da se spremni za razgovor o kompromisu, to će biti trenutak kada možemo da očekujemo vidljiv pomak", ukazao je Đurić.

On je naglasio da je sledeća runda dijaloga u Briselu važna, ali ne i krucijalna jer je "krucijalnih sastanaka bilo na preteke, a sada je potreban suštinski napredak".

Đurić je istakao da svima u međunarodnoj zajednici treba da bude jasno da, za razliku od ranijih pregovora koji su vođeni i u prethodnoj deceniji, kao i pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija danas ima definisan cilj koji ostavlja prostor za kompromis i dozvoljava obema stranama da sačuvaju čast i očuvanje elementarnih nacionalnih interesa.

"Nama je važno da druga strana uvidi da je budućnost za sve koje žive na Kosovu leži u postizanju kompromisa. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga sve da izgubi. Imamo ozbiljne pregovaračke adute, jer u protivnom razgovora ne bi ni bilo, a Priština bi u nedogled nastavila sa insistiranjem da su nezavisna država", kazao je Đurić.

Srbija očekuje datum za početak pregovora sa EU

Upitan o evropskim integracijama, Đurić je rekao da Srbija očekuje da dobije datum za početak pregovora s obzirom da je ispunila veliki broj uslova i sprovela temeljne institucionalne reforme, a u procesu dijaloga ostvarila veliki napredak.

Govoreći o predstojećoj poseti prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, Đurić je rekao da je to izuzetno značajna poseta, kako bi se sa nemačkim zvaničnicima došlo do zajedničkog jezika po pitanju nastavka evrointegracija.

"Imamo veoma jake argumente za stav da naša zemlja treba da dobije datum za početak pregovora i spremni smo da našu zemlju promenimo u interesu građana ne samo zbog ostvarivanja formalnih birokratskih ciljeva. Ta naša ambicija i želja je naše unutrašnje političko pitanje, ali u jednom trenutku morate da dobijete ohrabrenje i potvrdu za ono što radite", kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, teme sastanka su bile nastavak dijaloga sa Prištinom i evrointegracije, a državni vrh nije razgovarao, kako je rekao, o izjavi predsednice odbora za spoljne posle francuskog parlamenta Elizabet Gigu da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova da bi postala članica EU, kao ni o odnosima u vladajućoj koaliciji i drugim aktuelnim temama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državni vrh o EU i KiM

Izvor: Danas, 13.Feb.2013

Predstavnici državnog vrha Srbije razgovarali su juče kasno po podne, u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, o nastavku dijalga s Prištinom i naporima za dobijanja datuma pregovora o pristupanju EU.

Nastavak na Danas...

Svilanović i Mrkić o daljoj saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2013, 17:43

BEOGRAD -..Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Goran Svilanović razgovarali su danas u Beogradu o daljem podsticaju ekonomskog razvoja kroz regionalnu saradnju...Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, Svilanović je istakao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.