Delimično povlačenje NATO sa Kosova

Izvor: RTS, 11.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimično povlačenje NATO sa Kosova

Članice NATO podržale drastično smanjenje broja vojnika na Kosovu. Do januara odlazi 4.000, vojnika, a za oko 24 meseca u toj pokrajini ostaće svega 2.500 pripadnika Kfora. Razlozi enokomska kriza i procene da je Kosovo stabilno. Srbija protiv takvog poteza NATO.

"Ministri su se dogovorili da su vojni i politički preduslovi sazreli da se krene u pravcu postepenog usklađivanja prisustva Kfora", rekao je posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanka generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

Srbija smatra da ne treba ishitreno smanjivati snage Kfora na Kosovu zato što bezbednost još nije obezbeđena u potrebnoj meri kad su u pitanju kosovski Srbi i drugi nealbanci, izjavio je na ministarskom zasedanju NATO u Briselu srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac se sastao s generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom i šefovima misija više članica Atlantskog saveza i preneo zabrinutost Beograda zbog namere da se smanji broj vojnika Kfora.

"Koliko je god moguće treba zadržati postojeće brojčano stanje Kfora imajući u vidu da Srbi i drugi nealbanci imaju najveće poverenje u Kfor kad je reč o bezbednosnim strukturama na Kosovu i Metohiji", rekao je Šutanovac.

Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić rekao je da će Vlada u Zagrebu na Kosovo ovih dana uputiti dva helikoptera sa 20 vojnika.

Vukelić, koji je prvi put od ulaska Hrvatske u Atlantski savez učestvovao na sastanku NATO-a, ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i dobra i da se zato planira da se u sledeće dve godine znatno smanji broj pripadnika Kfora.

Hrvatski ministar je istakao da je "vrlo važno dalje prisustvo NATO-a na Kosovu, da treba obratiti pažnju na sve procese koji se odvijaju na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini".

Istovremeno, zvaničnici tog vojnog saveza objasnili su da će Kfor, nadalje, biti snaga za odvraćanje, odnosno njihovo prisustvo predstavljaće branu grupama ili pojedincima namernim da poremete bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Odluka o smanjenju broja vojnika na Kosovu predstavlja kompromis između američkih predloga da se kontigent Kfora odmah svede na simboličnih 2.500 vojnika i nešto opreznijeg pristupa evrospkih članica, pa će međunarodne snage zadržati dve trećine vojnika, uz otvorenu mogućnost da njihov broj u narednim godinama bude dodatno smanjen.

Suštinu novog pristupa NATO predstavlja činjenica da je svetska ekonomska kriza ozbiljno uzdrmala vojne budžete članica te Alijanse, kao i da su snage prilično opterećene sukobima u Iraku i Avganistanu.

Ipak, američki zahtev za ozbiljnim smanjenjem broja vojnika će biti ispunjen za najviše dve godine, pošto su se zvaničnici NATO dogovorili da do tada svedu na oko 2.500 vojnika.

Američki ministar odbrane Robert Gejts je, prethodno, rekao da se SAD nadaju da će snage sa Kosova biti raspoložive za operacije u Avganistanu, ali da, bar za sada, nema čvrstog dogovora među saveznicima o tom pitanju.

Broj pripadnika Kfora poslednjih godina drastično je smanjen u odnosu na 1999. godinu, kada je na Kosovo ušlo bezmalo 50.000 vojnika NATO.

Iako su poslednjih meseci zvaničnici NATO demantovali postojanje planova o smanjenju broja vojnika na Kosovu, čitav niz zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku I Španiju, najavljivalo je delomično ili potpuno povlačenje.

Najozbiljniju najavu povlačenja američkih snaga sa Kosova izneo je još pre skoro dve godine republikanski senator Čak Hejgel, koji je objasnio da bezbednosna situacija u toj pokrajini ne zahteva tako obiman angažman vojnika iz SAD, posebno jer njihov boravak na Kosovu zahteva i obimnu logistiku, koja se može adekvatnije upotrebiti na ozbiljnijim kriznim žarištima, poput Iraka ili Avganistana.

Španija, jedna od članica Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova, najavila je povlačenje smatrajući da, s obzirom na razvoj situacije i jednostrano proglašenje nezavisnosti, vojnici iz te države jednostavno nemaju šta da traže na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjenje Kfora ugrožava bezbednost Srba

Izvor: NaDlanu.com, 11.Jun.2009

BRISEL, 11. juna 2009. (Beta) - Srbija smatra da ne treba ishitreno smanjivati snage Kfora na Kosovu zato što bezbednost još nije obezbeđena u potrebnoj meri kad su u pitanju kosovski Srbi i drugi nealbanci, izjavio je u četvrtak na ministarskom zasedanju NATO u Briselu srpski ministar odbrane Dragan...

Nastavak na NaDlanu.com...

Španija izlazi iz Kfora jer on učvršćuje nezavisnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2009, 00:37

BRISEL - Španija je zadovoljna zbog odluke NATO-a da se smanje snage Kfora na Kosovu, a povlači svoje vojnike iz Kfora zato što ta misija radi na učvršćenju ustanova jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavila je na zasedanju ministara odbrane NATO-a u Briselu španska ministarka Karme...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.