Dačić: Gugl i Epl dolaze u Srbiju

Izvor: Politika, 15.Maj.2013, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Gugl i Epl dolaze u Srbiju

SAN FRANCISKO – Američki giganti informacionih tehnologija (IT) Gugl i Epl do kraja godine dolaze u Srbiju, najavio je premijer Srbije Ivica Dačić, pošto je u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji posetio te kompanije.

Dačić je posle posete Guglu i Eplu najavio da će te dve kompanije do kraja godine doći u Srbiju, gde će biti zvanično zastupljene.

Prema Dačićevoj oceni, to je naročito važno za reputaciju Srbije.

On je naveo da će u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moći da se kupuju njihovi telefoni i drugi proizvodi u specijalizovanim prodavnicama, s obzirom na to da je, kako je istakao, do sada najmanje 80.000 ajfona u Srbiju ilegalno uvezeni, kao i ajpeda.

„Rekao sam im da Epl mora da bude prisutan u Beogradu, jer je naše tržište ostavljeno na milost i nemilost švercerima, što nije dobro ni za te kompanije, ni za Srbiju”, izjavio je Dačić.

On očekuje da se otvore prodavnice Guglovih i Eplovih proizvoda, a, kako je naglasio najveći značaj te investicije će imati u poboljšanju imidža Srbije, koji dobija dolaskom vodećih kompanija u toj oblasti.

Prema Dačićevim rečima, pored Gugla i Apla, sinonima za moderne IT tehnologije, kompanija Cisko je lider u oblasti mrežnih tehnologija.

On je napomenuo da 60 odsto tehnološke komunikacije u Vladi Srbije preko uređaja te firme, a u MUP Srbije čak 90 odsto zaštite IT sistema je Cisko firme.

Dačić je naveo da je sa predstavnicima te kompanije razgovarao o digitalizaciji televizije, a da predstoje poslovi na širokopojasnom internetu i drugim strateškim poslovima, gde će Cisko biti od izuzetnog značaja.

Dačić je na investicionoj konferenciji u San Francisku pozvao američke kompanije da ulažu u Srbiji.

On se sastao i sa rukovodstvima Hjulit Pakarda, Pejpala i Oraclea, koji su najavili razvoj biznisa u Srbiji. To uključuje i mogućnost da se preko Pejpala ubuduće i prodaje, a ne samo kupuje.

Dačić boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti SAD, tokom koje se sastao sa predstavnicima najvećih svetskih IT kompanija, a večeras je planiran njegov susret sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Fonet

objavljeno: 15.05.2013.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dolazak Gugla i Epla u Srbiju do kraja godine

Izvor: Beta, 15.Maj.2013

SAN FRANCISKO, 15. maja 2013. (Beta) - Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je uverenje da će američki giganti Epl (Apple) i Gugl (Google) zvanično biti prisutni u Srbiji do kraja godine...Dačić je to izjavio u utorak posl.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.