DS, SDPS i NS za skupštinsko zasedanje o KiM pre utorka

Izvor: Politika, 06.Apr.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS, SDPS i NS za skupštinsko zasedanje o KiM pre utorka

PUPS i LDP smatraju da parlament treba da se izjasni posle završetka dijaloga i potpisivanja sporazuma

Skupština Srbije trebalo bi da raspravlja o dijalogu Beograda i Prištine i o onome što se nudi našoj zemlji, pre utorka, do kada nam je dat rok da se o ponuđenom izjasnimo, smatraju opozicioni DS i dve manje stranke vladajuće koalicije SDPS i NS.

Vladajući PUPS smatra da bi parlament trebalo da zaseda „posle završetka dijaloga i potpisivanja sporazuma”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a, moglo bi se reći, sličan stav ima i opozicioni LDP. Šta misle u najvećim strankama vlasti, u SNS-u, SPS-u, URS-u i JS-u, juče nisu želeli da podele sa novinarima.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović smatra da „Skupština Srbije mora da donese odluku i ona mora biti rezultat društvenog konsenzusa.” Prema Mijatovićevim rečima „sve državne institucije i političke partije moraju da budu svesne odgovornosti, a, iako je ostalo malo vremena, moguće je naći način da se održi sednica parlamenta.” Mijatović kaže da „SDPS vidi šansu da se uzak jaz između Beograda i Prištine premosti i postigne dogovor, teško je, ali mi smatramo da iza toga treba da stanu sve stranke.”

Potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski ističe da njena stranka daje punu podršku državnom vrhu da „se odluči za rešenje koje je najmanje štetno za građane Srbije.” I ona smatra da treba održati sednicu parlamenta pre utorka, a uverena je da za to postoji mogućnost.

U Partiji ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) ne slažu se sa koalicionim partnerima. Momo Čolaković kaže: „Situacija je veoma teška, ali optimista sam. Mislim da ima prostora da naši predstavnici i državni vrh u skladu sa Rezolucijom Skupštine Srbije i platformom završe razgovore povoljno po Srbiju. Nadam se da će sporazum biti potpisan. Sednicu parlamenta očekujem posle toga, uz prisustvo predsednika države i vlade, Tomislava Nikolića i Ivice Dačića.”

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke i bivši šef našeg pregovaračkog tima, misli da bi državni vrh trebalo da se pojavi pred poslanicima i da jasno kaže šta je to što nam se nudi. On ističe: „Neozbiljno je što niko u Srbiji osim onih koji učestvuju u pregovorima sa Prištinom nemaju predstavu o tome šta se Beogradu nudi. DS je spreman da da svoj doprinos ukoliko neko nađe za shodno da nas obavesti šta je ponuđeno. Utorak je krajnji rok za odgovor i ja ne znam da li se neko igra sa budućnošću zemlje, a nije spreman da izađe u javnost i pred poslanike da kaže o čemu mi to treba da se izjasnimo i odlučimo. Svesni smo da je situacija teška, ali elementarna pristojnost bila bi da vlast kaže šta je na stolu, moramo da vidimo da li je u pitanju neki papir, ili nešto što je Tači tražio, dajte da vidimo šta je izbor.”

Prema rečima Bojana Đurića „Liberalno-demokratska partija se najiskrenije zalaže i boriće se da u dijalogu sa Prištinom bude doneta takva odluka koja će omogućiti nastavak evrointegracija, izostanak izolacije i ostvarivanje svih ciljeva bez kojih zemlja neće opstati.” Đurić je naglasio: „Srbije nema bez nastavka evrointegracija, a izbor s kojima se sada suočava posledica je loših odluka i ove i prethodnih vlada. Mi na tome nećemo insistirati ovih dana, o tome ćemo voditi ozbiljnu raspravu kad utorak prođe, a do rasprave, o konkretnom sadržaju, moraće da dođe jednog dana i pred Skupštinom Srbije.”

Posle nezvaničnih najava da će sednica Predsedništva SNS-a „o aktuelnoj političkoj situaciji” biti održana u ponedeljak i zbog izbegavanja predstavnika najvećih stranaka vlasti da se juče izjašnjavaju, u parlamentu se moglo, opet nezvanično, čuti da se Skupština Srbije „kosovskim problemom” neće baviti pre utorka.

M. Čekerevac

objavljeno: 06.04.2013.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

LDP: Kosovo kao sused realnost

Izvor: B92, 07.Apr.2013, 14:16

Beograd -- Lider LDP poručio SNS da ne treba da joj bude važniji red unutar stranke od reda u zemlji. Čedomir Jovanović dodaje da je Kosovo kao sused realnost...Jovanović je rekao da se zalaže za postizanje dogovora sa Prištinom, jer se time omogućava trajan mir u regionu..."Od SNS očekujem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.