Cvetkovićevi kandidati rekonstruisanog kabineta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetkovićevi kandidati rekonstruisanog kabineta

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković predložiće danas Narodnoj Skupštini, kako je rečeno Tanjugu, sledeće kandidate za sastav nove Vlade:

Mirko Cvetković - predsednik Vlade i ministar finansija; Ivica Dačić - zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova; Božidar Đelić - potpredsednik Vlade; Jovan Krkobabić - potpredsednik Vlade; Verica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kalanović - potpredsednik Vlade; Vuk Jeremić - ministar spoljnih poslova; Dragan Šutanovac - ministar odbrane; Snežana Malović - ministar pravde; Dušan Petrović - ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede; Nebojša Ćirić - ministar ekonomije i regionalnog razvoja; Milutin Mrkonjić- ministar za infrastrukturu i energetiku; Milan Marković - ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava; Žarko Obradović - ministar prosvete i nauke; Snežana Samardžić-Marković - ministar omladine i sporta; Zoran Stanković - ministar zdravlja; Rasim Ljajić - ministar rada i socijalne politike; Oliver Dulić - ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja; Predrag Marković - ministar kulture, informisanja i informacionog društva; Goran Bogdanović - ministar za Kosovo i Metohiju; Srđan Srećković - ministar vera i dijaspore; Sulejman Ugljanin - ministar bez portfelja.

Vladu napuštaju ministri Diana Dragutinović, Slobodan Milosavljević, Saša Dragin, Svetozar Čiplić, Bogoljub Šijaković, Petar Škudnić, Nebojša Bradić i Jasna Matić.

Skupština se danas popodne izjašnjava o izmenama zakona o ministarstvima i o vladi, što je neophodan pravni postupak u cilju rekonstrukcije Vlade.

Verici Kalanović mesto potpredsednika, nakon ostavke na mesto ministra

Dinkić: " Čovek iz senke koliko i Tadić"

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić je na konferenciji za novinare predstavio kandidate za članove nove vlade iz URS i istakao da će oni raditi kao tim koji će dati doprinos aktivnostima rekonstruisane vlade.

Kandidatu za potpredsednika vlade Verici Kalanović savetnici će biti tri privrednika - direktori "Metalca" Dragoljub Vukadinović, "Sintelona" Nikola Pavičić i kompanije "Todor" Mirko Todorović saopštio je danas Dinkić.

Dosadašnji ministar za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić ubuduće će biti državni sekretar u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

Dinkić je dodao da je u razgovorima sa predstavnicima stranih vlada proverio informaciju da je EU protiv toga da Zoran Stanković bude novi ministar zdravlja i da mu to niko nije potvrdio.

Odgovarajući na pitanje da li će on, kao čovek iz senke, upravljati članovima vlade iz URS, Dinkić je rekao da može da bude "čovek iz senke samo onoliko koliko je to i Boris Tadić - ni manje ni više".

Kandidatkinja za potpredsednicu rekonstruisane Vlade Srbije Verica Kalanović donedavno je u vladi Mirka Cvetkovića bila na funkciji ministra za nacionalni investicioni plan.

Ostavku na ministarsku funkciju podnela je solidarišući se sa liderom svoje stranke G17 plus Mlađanom Dinkićem koji je podneo ostavku 15. februara, dan nakon što je premijer Mirko Cvetković pokrenuo postupak za njegovo razrešenje.

Kalanovićeva je tada istakla da je njena ostavka potpuno lična i moralna.

Dinkić je, po podnošenju ostavke, najavljivao da će se on i Verica Kalanović u završnici mandata Cvetkovićeve vlade angažovati u zakonodavnoj vlasti, odnosno da će biti poslanici G17 plus u Skupštini Srbije.

Pre imenovanja za minista za NIP-a, 7. jula 2008. godine, bila je državni sekretar za regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Kalanovićeva je rođena u Trsteniku, završila je Tehnološko metalurški fakultet u Beogradu, na kojem je i magistrirala.

Bila je profesor Više tehničke škole u Trsteniku i rukovodilac u privredi u tom gradu.

Od septembra 2006. je potpredsednica G17 plus, a prethodno je bila predsednica Izvršnog odbora te stranke.

Tri godine je bila poslanik i šef poslaničke grupe G 17 u Skupštini SCG.

Ukoliko u Skupštini Srbije bude izabrana za potpredsednicu vlade, biće jedna od tri žene u vrhu izvršne vlasti.

Stanković - patolog na čelu ministarstva zdravlja

Zoran Stanković, kojeg je premijer Mirko Cvetković predložio za ministra zdravlja u rekonstriusanoj vladi, prethodno je, od 2005. do 2007. godine, bio ministar odbrane SCG.

Od 1993. bio je član, a od 2002. i predsednik Komiteta Vlade SRJ za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Medicinski fakultet završio je u Nišu, poslediplomske studije na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a doktorsku disertaciju odbranio je 1997. godine, takođe na VMA.

Bio je lekar-forenzičar u Institutu za patologiju i sudsku medicinu VMA, a od 2002. do aprila 2005. načelnik te zdravstvene ustanove.

Haški tribunal za bivšu SFRJ angažovao ga je u svojstvu svedoka-eksperta.

Na špekulacije u pojedinim medijima da se izboru Stankovića za ministra zdravlja protive ambasadori nekoliko zemalja, navodeći da je bio blizak prijatelj haškog begunca Ratka Mladića, G17 plus koja je Stankovića predložila kao nestranačku ličnost, istakla je da se ne protivi diplomatski kor, već "farmaceutska mafija", s kojom se obračunavao dok je bio načelnik VMA.

Stanković je rođen 1954. u Tegovištu kod Vladičinog Hana.

Od 2002. bio je docent na VMA, docent je bio i na Policijskoj akademiji u Beogradu, a kao predavač je radio na Višoj kriminalističkoj školi u Zemunu i medicinskim fakultetima u Novom Sadu i Banja Luci. Kao gostujući predavač u više navrata održao je predavanja studentima Kings koledža u Kembridžu.

Penzionisan je 23. aprila 2005. u činu general-majora.

Dušan Petrović umesto Dragina i Milosavljevića

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, kojeg je premijer Mirko Cvetković predložio za ministara trgovine i poljoprivrede u rekonstruisanoj vladi, u izvršnu vlast se vraća nakon trogodišnjeg odsustvovanja iz državne uprave.

Petrović, koji je bio ministar pravde od maja 2007. do jula 2008. godine, u protekle tri godine bavio se stranačkom infrastrukturom, kao zamenik predsednika DS.

Za poslanika Skupštine Srbije izabran je 2003. i 2007. godine, a u parlamentu je bio predsednik poslaničkog kluba DS, a 4. maja 2004. izabran je i za potpredsednika parlamenta.

Petrović je u više navrata biran za potpredsednika Demokratske stranke, poslednji put na Izbornoj skupštini stranke u decembru prošle godine.

Rođen je 8. septembra 1966. godine u Šapcu, gđe je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Pravni fakultet je završio u Beogradu, od 1992. do 2000. bavio se advokaturom, a potom četiri godine bio predsednik Skupštine opštine Šabac. U to vreme je bio i poslanik Veća građana Skupštine SRJ.

Predrag Marković, ponovo

Predrag Marković, koji će, na predlog premijera Mirka Cvetkovića u rekonstruisanoj vladi biti na čelu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, jedan je od osnivača G17 plus, a na funkciji predsednika Skupštine Srbije bio je od marta 2004. do februara 2007. godine.

Marković će biti na čelu ministarstva koje, u sklopu rekonstrukcije vlade, nastaje spajanjem Ministarstva kulture i Ministarstva za informaciono društvo, na čijem je čelu bila Jasna Matić, koja je nedavno podnela ostavku.

Po odlasku sa funkcije predsednika parlamenta do prošle godine nije učestvovao u javnom životu, a u aprilu 2010. vratio se u politički život kao jedan od inicijatora i autor Programa političke unije Ujedinjeni regioni Srbije

Vučić: Da nije žalosno, bilo bi smešno

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocenio je da je današnji predlog sastava rekonstruisane vlade premijera Mirka Cvetkovića - "žalostan".

"Da nije žalosno, bilo bi smešno. Zar su to ozbiljne promene? Jel' narod treba da izađe da kliče na taj predlog", upitao je ironično Vučić na konferenciji za novinare u sedištu SNS-a.

Vučić je kazao i da vlast "čitave noći gubi ubeđujući nekog da bude ministar" i zatražio prevremene izbore.

Srbiji su, 17. avgusta 2004. godine, na njegov predlog i njegovim potpisom, vraćeni grb, zastava i himna, a 5. juna 2006. ona je preuzela nadležnosti od državne zajednice SCG i postala samostalna država.

Marković je bio među osnivačima G 17 plus, nekoliko godina i potpredsednik stranke, a zatim i počasni potpredsednik. Danas je član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije.

Rođen je 7. decembra 1955. u mestu Čepure kod Paraćina. Diplomirao je 1980. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a istoriju i kulturu usavršavao u Madridu i Barseloni.

Nosilac je kraljevskog ordena Belog orla u Prvom stepenu. Uređivao je više listova i časopisa, izdavačku kuću "Stubovi kulture" je osnovao 1993. godine. Član je srpskog PEN centra.

PUPS: Više jedinstva

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Momo Čolaković izjavio je danas da očekuje da će u novoj Vladi Srbije nakon završetka rekonstrukcije biti više jedinstva i da će ona još bolje raditi na borbi protiv korupcije, kao i socijalnoj stabilnosti i sigurnosti najsiromašnijih građana.

Čolaković je u izjavi Tanjugu rekao da je zadovoljan što je došlo do dogovora između stranka u koaliciji i što će posao oko rekonstrukcije biti brzo završen i u parlamentu, kao i zbog toga što je na mestu potpredsednika vlade ostao lider PUPS Jovan Krkobabić, koji će se i dalje baviti pitanjima socijalne stabilnosti države.

On nije želeo da komentariše kadrovska rešenja za ministarska mesta, koje su predložile druge stranke u vladajućoj koaliciji.

V.Ilić: Rekonstrukcija je kozmetika

Lider Nove Srbije Velimir ilić izjavio je danas da vlada, sa manjim brojem ministara i personalnim promenama, neće bolje raditi, već da rekonstrukcijom vladajuća većina kupuje vreme do raspisivanja izbora.

"Rekonstrukcija je samo kozmetika, napravljen je međustranački dil da se neki ministri smene, kako bi se kupilo vreme", rekao je Ilić Tanjugu.

On smatra da bi premijer Srbije Mirko Cvetković ipak trebao da podnese ostavku i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, jer će se na ovako samo dodatno izgubiti vreme.

Ilić je ocenio da su pojedina ministarstva neprirodno spojena, a kao primer je naveo rudarstvo koje je pripojeno ekologiji i telekomunikacije koje su sada spojene sa kulturom.

Lider NS je mišljenja da ni personalna rešenja nisu dobra, jer će Verica Kalanović iz Ministarstva za nacionalni i investicioni plan, preći na mesto potpredsednika Vlada gde će i dalje biti zadužena za ekonomiju i investicije.

"Samo je formalno sklonjen Dinkić, a postavljen je njegov referent koji će izvršavati njegova rešenja", smatra Ilić.

Aligrudić: Vlada neće raditi bolje

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je danas da ne očekuje da će rekonstruisana vlada raditi bolje i "da će preostalo vreme do raspisivanja izbora biti katastrofalno i za Srbiju i za njene građane".

On je ocenio da je rekonstrukcija vlade samo marketinški potez i da će vlada, koja i do sada nije radila dobro, verovatno raditi još lošije, jer joj i dalje nedostaju koncept i plan.

Prema njegovom mišljenju, ni pojedina ministarstva nisu logično spojena što je posledica međustranačkih dogovora unutar koalicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbor Petrovića upozorenje monopolistima i mešetarima

Izvor: Danas, 08.Mar.2011

Vest da će bivši ministar pravde i pravnik po struci Dušan Petrović (DS) na predlog Vlade biti novi ministar ujedinjenih resora trgovine, poljoprivrede i šumarstva nije mnogo iznenadila stručnjake, iako su neki od njih skeptični koliko bi i šta mogao da uradi neko ko se ranije nije bavio ničim...

Nastavak na Danas...

Petrović upozorenje monopolistima

Izvor: B92, 09.Mar.2011, 03:25

Beograd -- Vest da će bivši ministar pravde Dušan Petrović biti novi ministar ujedinjenih resora trgovine, poljoprivrede i šumarstva nije mnogo iznenadila stručnjake...Ipak, neki od njih su skeptični koliko bi i šta mogao da uradi neko ko se ranije nije bavio ničim sličnim...Pojedini smatraju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.