Čekajući da prođe Haška oluja

Izvor: RTS, 08.Jan.2011, 04:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući da prođe Haška oluja

Amerika sprečavala istrage o zločinima OVK zarad političke stabilnosti Kosova. Tači i njegovi saradnici savetovani da, posle navoda Karle del Ponte, sede i čekaju da prođe oluja. Potrebna široka istraga i pritisak na Tiranu i Prištinu i čvrst stav Vašingtona, piše u tekstu koje je Vašington post objavio pod naslovom "SAD mora da traži istinu o nedelima na Kosovu".

Amerikanci bi trebali da se osećaju izdani sadržajem izveštaja Saveta Evrope o organizovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kriminalu na Kosovu, državi koja postojanje duguje Sjedinjenim Državama. Izveštaj, koji je načinio švajcarski tužilac Dik Marti, sadrži navode da su kosovski lideri počinili užasne zločine i da su američki i evropski diplomati, kao i zvaničnici UN zatvarali oči nad tim nedelima zarad "političke stabilnosti".

Kosovski lideri su pokrenuli gadnu medijsku kampanju kako bi diskreditovali Martija i njegove nalaze, a pretili su i "lovom na veštice" usmerenim protiv Albanaca koji su pomogli istragu. Glas Vašingtona je sada potreban kako bi se zaustavilo podsticanje na pobunu protiv tog dokumenta na Kosovu i pažnja javnog mnenja usmerila ka međunarodnoj istrazi i, ukoliko bude potrebno, optužnicama.

Izveštaj je načinjen na osnovu izjava albanskih svedoka i "insajdera" kao i zapadnih obaveštajnih agencija i policija, a ne na osnovu dokumenata albanskih neprijatelja, Vlade Srbije. Nalazi govore o trgovini drogom i ženama. Uključuju navode o otmicama bezmalo 500 Srba, Albanaca i pripadnika ostalih zajednica, dovođenju žrtava otmica do tajnih zatvora u Albaniji, ubistvima skoro svih kidnapovanih, uključujući i one čiji su vitalni organi navodno prodati.

U izveštaju se navodi da su se ta ubistva dogodila od sredine 1999. do sredine 2000. godine, nakon što je vazdušna kampanja NATO isterala srpske snage sa Kosova. U izveštaju se pominje premijer Hašim Tači, koji je godinama bio američki miljenik na Kosovu, kao i nekoliko njegovih bivših saboraca iz Oslobodilačke vojske Kosova.

Vašington je bio svestan otmica nekoliko sedmica pošto je NATO okupirao Kosovo u junu 1999. godine. Američki diplomati su brzo odgovorili na srpske apele za pomoć da se, preko komandanata OVK, otmice zaustave. Broj otmica je opao, ali nikada nije bilo ni reči o žrtvama. Kasnije, politička stabilnost na Kosovu postala je centralni prioritet za SAD i UN, koji su se uzdržavali od pokretanja istraga o tim otmicama. Prema albanskim izvorima, tokom proleća 2008. godine, pošto je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u memoarima pomenula ta ubistva i navela kredibilne tvrdnje o krađi organa - visoki američki diplomati su posavetovali Tačija i ostale kosovske lidere da ne čine ništa i čekaju da oluja prođe. Vlade Kosova i Albanije su, od tada, odbacivali bilo kakvu odgovornost.

Martijev izveštaj se ne dotiče legitimiteta Kosova. Veliki broj, ako ne i većina, Albanaca zna za sve ovo ali su previše uplašeni da bi to javno rekli. Delimičan razlog tome su korupcija i nasilje koji još uvek prevladavaju Kosovom, ali deo problema leži i u činjenici da su Tači i ostali lideri osudili izveštaj kao napad na suverenitet Kosova, albanski narod i nasleđe OVK.

Na Božić, kosovski mediji izvestili su da je Tači zapretio da će objaviti imena svih Albanaca koji su pomagali Martiju. U zemlji u kojoj svedoke ubijaju kako bi ih ućutkali, Tačijeve reči mogle bi podstaći napade na pripadnike manjinskih zajednica, političke protivnike, novinare i strance.

Opasnost od ovakvog razvoja situacije i dugoročna potreba da se ojača vladavina prava na Kosovu i u Albaniji zahtevaju Sjedinjene Države javno zauzmu čvrst stav i pokrenu ozbiljnu diplomatsku akciju iza zatvorenih vrata. SAD treba da ispitaju svaki detalj iz izveštaja Saveta Evrope i zatraže sastanak sa Martijem kako bi razgovarali o izvorima koje iz bezbednosnih razloga nije smeo da pomene. Ukoliko se pokaže da su dokazi i izvori kredibilni, SAD mora da se pridruži Evropskoj uniji u formiranju institucije koja je sposobna da sprovede istragu i, ukoliko bude potrebe, podigne optužnice. Ova institucija bi morala da bude u stanju da zaštiti svedoke. Vašington bi morao da zatraži od Kosova i Albanije da u potpunosti sarađuju. Ukoliko to ne učine, Amerika i njeni saveznici bi trebali da iskoriste svoj uticaj kako bi iznudili ostavke odgovornih za nedostatak saradnje. Vašington bi mogao da se osigura da Srbija, Rusija i druge države ne zloupotrebe izveštaj kako bi podrili legitimitet Kosova,
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vašington post: Ko je na Kosovu izdao SAD

Izvor: Mondo, 08.Jan.2011

Amerikanci bi trebalo da se osećaju izdanim sadržajem izveštaja Saveta Evrope o organizovanom kriminalu na Kosovu, piše američki dnevnik.

Nastavak na Mondo...

SAD da podrže istragu o navodima Martija o Kosovu

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jan.2011

VAŠINGTON/BEOGRAD, 8. januara 2010. (Beta) - SAD bi trebalo da se založe za ispitivanje navoda iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o otmicama i trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, i ako se pokaže potrebno, za vođenje sudskih postupaka, navodi se u subotu u uvodniku...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.