Bramerc traži rezultate

Izvor: RTS, 23.Nov.2010, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc traži rezultate

Glavni haški tužilac suštinski zadovoljan saradnjom Srbije sa tim sudom, ali traži da se što pre otklone problemi u vođenju operacije usmerene ka hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Bez obzira na rešenost Beograda, malo konkretnih rezultata u poslednjih šest meseci, naveo Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Serž Bramerc zatražio je da Srbija što pre pre otkloni prepreke u načinu na koji se vode operacije usmerene ka hapšenju dvojice preostalih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, navodeći da u tom cilju Beograd treba da mobiliše sve raspoložive snage.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović ocenio je gostujući u Dnevniku RTS-a da je najnoviji izveštaj glavnog haškog tužioca objektivan i u većem delu pozitivan.

U ovom trenutku nije bilo moguće dobiti bolji izveštaj s obzirom na to da preostala dva haška begunca još nisu uhapšena, rekao je Ignjatović i ukazao da je veliki deo saradnje ocenjen visokom ocenom u Bramercovom izveštaju.

"Srpske vlasti moraju, u potpunosti i efikasno, mobilisati sve raspoložive resurse i nastaviti da pružaju punu podršku operativnim službama zaduženim za pronalaženje i hvatanje begunaca", navodi se u izveštaju koji će se pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija naći početkom decembra.

Glavni tužilac Haškog suda nije doveo u pitanje političku rešenost Beograda da uhapsi Mladića i Hadžića, navodeći da su izostali konkretni rezultati, bez obzira na izraženu rešenost vlasti i stalne napore operativnih službi.

"Bez značajnijeg, proaktivnog pristupa, teško će biti postignuti rezultati", naveo je Bramerc u izveštaju koji je tokom proteklog vikenda podeljen ambasadorima najmoćnijeg tela svetske organizacije.

Bramerc je ponovio da je u prošlom izveštaju Savetu bezbednosti ohrabrio vlasti u Beogradu na agresivniji pristup načinu na koji se vodi akcija hapšenja begunaca, navodeći da je za uspeh čitave operacije potrebno da Srbija ekspeditivnije istražuje sveže tragove.

Glavni haški tužilac je, takođe, pohvalio srpske vlasti, zbog spremnosti za saradnju sa tužiocem, što će i u budućnosti biti od ključne važnosti za završetak tekućih suđenja i žalbenih postupaka pred Međunarodnim krivičnim sudu za bivšu Jugoslaviju.

Kako je objasnio, u ovom trenutku, suđenja i žalbeni postupci u velikoj meri zavise od saradnje sa Srbijom, a odziv Beograda na zahteve tužilaštva Haškog suda, kada je reč o pristupu dokumemntima i arhivama, bio je blagovremen i adekvatan.

Bramerc je, u tom smislu, posebno istakao značaj Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, koji je uspešno i efikasno koordinisao brojnim državnim organima Srbije, kako bi se odgovorilo na zahteve Tužilaštva.

"Vlasti Srbije su nastavile da omogućuju pojavljivanje svedoka pred Haškim sudom. Srpske vlasti su, takođe, adekvatno odgovorile na zahteve za zaštitu svedoka, a kancelarija tužioca za ratne zločine pružila je ključnu asistenciju u toj stvari", naveo je Bramerc.

Još "Topnički dnevnici"

Bramerc je upozorio i da Hrvatska mora da nastavi potragu za nestalim dokumentima iz operacije "Oluja", koji su važni za slučaj protiv generala Ante Gotovine, navodeći da je u ostalim segmetima, saradnja Zagreba sa haškim tužilaštvom zadovoljavajuća.

"Nijedan od preostalih vojnih dokumenata nije predat, kao ni informacije o mestima na kojima se oni možda nalaze. Tražimo da vlasti (u Zagrebu) nastave istragu i pronađu nestale dokumente", navodi se u Bramercovom izveštaju.
Pogledaj vesti o: Hag,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potraga za beguncima ostaje problematična, piše u Bramercovom izveštaju.

Izvor: TV Avala, 23.Nov.2010

Štefan File sutra predaje Upitnik Evropske komisije. Potraga za beguncima, najkritičniji aspekt saradnje Beograda sa Tribunalom, ostaje problematična, napisao je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju koji je podneo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nastavak na TV Avala...

Bramerc: Beguncima će biti suđeno i po zatvaranju Tribunala

Izvor: EMportal, 24.Nov.2010, 13:33

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio da će Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću biti suđeno pred međunarodnim sudom, bez obzira na to gde i kad budu uhapšeni.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.