Bezbednost NATO nije ugrožena

Izvor: B92, 04.Jul.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bezbednost NATO nije ugrožena"

Brisel -- Afera američke špijunaže evropskih institucija "nije problem NATO" i bezbednost NATO nije time ni ugrožena, izjavio je Anders fog Rasmunsen.

"NATO nije umešan" u taj slučaj, a "ne mislim da je to problem za NATO", rekao je generalni sekretar Alijanse na konferenciji za novinare.

"Nemam razloga da verujem da je bezbednost NATO bila ugrožena na bilo koji način", rekao je on, dodavši da nije imao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "nikakav kontakt" s Amerikancima o tome.

Rasmusen je rekao "da nema informaciju o prisustvu NSA (američka agencija za elektronsku špijunazu) u okviru predstavništva Sjedinjenih Država" u štabu NATO u predgrađu Brisela.

SAD su glavni nosilac budžeta i resursa NATO koji obuhvata 28 zemalja Evrope i Severne Amerike.

Nemački nedeljnik "Der Špigel" objavio je prošle subote, na osnovu dokumenata bivšeg američkig konsultanta Edvarda Snoudena koji je u bekstvu, da SAD špijuniju prostorije Evropske unije u SAD i u Briselu, i telefonske i internet veze u nekoliko evropskih zemalja.

Od osnivanja 1949, i smeštanja 1966. u Briselu, NATO je prošao kroz nekoliko špijunskih afera u koje su bili umešani agenti bivšeg SSSR-a i njegovih bivših saveznika na evropskom istoku.

"Ali, špijunaža postoji i među nama, članovima NATO", rekao je jedan diplomata.

NATO je suzbijanje sajber-napada postavio kao prioritet, i juna najavio stvaranje jedinice za brzo reagovanje radi zaštite svoje kompjuterske mreže.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasmusen ne veruje da SAD špijuniraju i NATO

Izvor: Blic, 04.Jul.2013

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da afera američke špijunaže evropskih institucija "nije problem NATO" i da bezbednost NATO nije time ni ugrožena..."NATO nije umešan" u taj slučaj, a "ne mislim da je to problem za NATO", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare..."Nemam...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.