Apel Jeremića da se ne prizna Kosovo

Izvor: RTS, 01.Jun.2009, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Jeremića da se ne prizna Kosovo

Zahvalivši na principijelnom stavu zemalja OAD o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, Vuk Jeremić je apelovao da ne priznaju nezvisnost Kosova. Jeremić u poseti Hondurasu u pokušaju da odvrati grupu latinomaeričkih zemalja od priznanja nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od država članica Organizacije Američkih Država (OAD) da ne priznaju nezavisnost Kosova i ponovio stav da Međunarodni sud pravde, bez >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političkog uticaja, treba da donese odluku o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Jeremić se, učestvujući na 39. Konferenciji OAD u Hondurasu, zahvalio velikoj većini članica te organizacije zbog "principijelnog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

"Nepriznavanje nezavisnosti Kosova je jedini način da se izbegne pravljenje nove štete legitimitetu međunarodnog sistema i univerzalnim vrednostima koje delimo. Rešenje za budući status Kosova koje će biti zajednički prihvatljivo, traži komprimis, ustupke i dobru volju", istakao je ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije je rekao da će Međunarodnom sudu pravde biti potrebno oko godinu dana da odluči o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pozdravivši činjenicu da se 36 država, uključujući Argentinu, Boliviju, Brazil, Venecuelu, aktivno uključilo u sudski proces.

"Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja prisilan pokušaj podele Srbije i to je udarac na samo središte principa međunarodnih odnosa, definisanih Poveljom UN, koji govore o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država i nepovredivosti međunarodnih priznatih granica", ocenio je Jeremić.



Miroljubiv pristup Srbije


Ministar Jeremić je podsetio da je Srbija odlučila da na ovo reaguje miroljubivo i da se po prvi put u istoriji Balkana, jedno ovako značajno pitanje rešava bez upotrebe oružja.

Šef srpske diplomatije je ukazao da postoje desetine slučajeva kao Kosovo širom sveta, koji se nadaju da bi secesija mogla da postane prihvatljiv standard.

"Konflikti bi mogli da se prošire, zamrznuti sukobi da ožive, a novi da se stvore", ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da je, "i pored očiglednih prepreka, oprezni optimista".

Obraćajući se učesnicima skupa, Jeremić je rekao da Srbija smatra OAD kao "najvažniji činilac u promovisanju regionalne stabilnosti i mira, kroz poštovanje demokratskih vrednosti i konsenzusa u rešavanju svetskih problema".

"Moja zemlja je tokom istorije imala bliske i prijateljske veze sa članicama OAD i zato smo odlučili da učestvujemo u nadgledanju izbora na Sent Kitsu i Nevisu kasnije tokom ove godine, i da učestvujemo u brojnim programima ove organizacije, uključujući i deminiranje", zaključio je šef srpske diplomatije u govoru na konferenciji OAD.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić boravi u  dvodnevnoj poseti Hondurasu, gde  prisustvuje ministarskoj konferenciji Organizacije američkih država, u pokušaju da spreči najavljeno grupno priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Jeremić će u Hondurasu razgovarati sa više od 20 ministara inostranih poslova, naročito onih zemalja koje su pod najvećim pritiskom, da bi se izbeglo organizovano grupno priznanje Kosova.

Pod najvećim pritiskom, posebno Sjedinjenih Država, su Čile, Gvatemala, Meksiko, Honduras, Dominikanska Republika, Jamajka, Sen Vinsent i druge karipske države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić poziva na uzdržanost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2009

SAN PEDRO SULA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas članice Organizacije Američkih Država (OAD) na uzdržanost po pitanju Kosova dok Međunarodni sud pravde ne donese odluku o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova..."Hteo bih da naglasim da je važno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jeremić pozvao članice OAD da ne priznaju Kosovo

Izvor: NaDlanu.com, 01.Jun.2009

SAN PEDRO SULA, 1. juna 2009. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u ponedeljak zemlje članice Organizacije američkih država (OAD) koje još nisu priznale Kosovo da ostanu uzdržane po tom pitanju dok Međunarodni sud pravde ne objavi svoju odluku. "To je jedini način...

Nastavak na NaDlanu.com...

Jeremić: Uzdržanost do presude suda

Izvor: B92, 01.Jun.2009

San Pedro Sula -- Vuk Jeremić pozvao je članice Organizacije Američkih Država na uzdržanost dok Međunarodni sud pravde ne donese odluku o legalnosti nezavisnosti Kosova... "Hteo bih da naglasim da je važno da sudski proces protekne bez političkog mešanja i molim vas da zadržite rezervisani...

Nastavak na B92...

Rovovska bitka

Izvor: Kurir, 02.Jun.2009, 06:37

BEOGRAD - Iako je plan SAD i Velike Britanije bio da pridobiju deset latinoameričkih zemalja koje bi na Ministarskoj konferenciji Organizacije američkih država (OAD) priznale nezavisnost Kosova, Srbija će uspeti da spreči deo država da to učini, ocenjuju sagovornici Kurira. Njihova je procena...

Nastavak na Kurir...

SAD pritiskaju da se prizna Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2009

BEOGRAD - Zbog pritisaka SAD i Velike Britanije, postoji mogućnost da za vreme konferencije Organizacije američkih država (OAS) ili neposredno posle nje još desetak zemalja Centralne i Latinske Amerike prizna nezavisnost Kosova...Prema saznanjima Danasa iz diplomatskih izvora, pod najvećim pritiskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.