POČINJE ŠVAJCARSKA LIGA: Kuz brani Bazel, Vilotić i Sulejmani napadaju (ANKETA)

Izvor: MozzartSport.com, 18.Jul.2015, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE ŠVAJCARSKA LIGA: Kuz brani Bazel, Vilotić i Sulejmani napadaju (ANKETA)

Zna se ko je favorit pred početak sezone u Švajcarskoj, gde će ove sezone igrati veliki broj srpskih internacionalaca

Šest titula zaredom osvojio je Bazel u švajcarskoj Superligi, a po svim parametrima, teško da će neko uspeti da mu stane na put i u prvenstvu koje počinje ove subote (mečevima Lucern - Sion u 17.45 i Cirih - Jang Bojs u 20.00)!

Bazel je u pauzi promenio trenera (stigao Urs Fišer iz Tuna umesto Paula Souze), >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ali se i solidno pojačao, pošto je posle nekoliko godina vratio Zdravka Kuzmanovića, a svakako će mu mnogo značiti iskusni Mark Janko (stigao iz Australije), Birkir Bjarnason, koji je plaćen Peskari 2.000.000 evra, kao i reprezentativac Švajcarske Mihael Lang (Grashopers). Međutim, najveću snagu činiće igrači koji su već bili u klubu, imena Filipa Degena, Valtera Samjuela, Mareka Suhija, Matijasa Delgada, Taulanta Džake... govore da će Bazelu teško neko preoteti titulu.

A najveća pretnja je Jang Bojs, koji je prošlu sezonu okončao na drugoj poziciji, sa 12 bodova zaostatka. U nameri da skine Bazel s trona klub iz Berna je tokom leta najviše trošio, a iz Benfike su za po 3.000.000 evra stigli Miralem Sulejmani (koji je prethodne dve godine imao strašnih problema s povredama) i Loris Benito. Tu su Vilotić, Milan Gajić, Gijom Oro (nekada PSŽ), a u klub je nedavno stigao i supertalentovani reprezentativac Makedonije, rođen 1996. godine - Tauljant Sulejmanov.

Gledajući igrački kadar, dva pomenuta kluba daleko su iznad ostalih, mada bi možda moglo da se očekuje da ove sezone nešto više uradi slavni Grashopers, koji već nekoliko sezona tavori u sredini tabele, a protekle je bio čak treći otpozadi. Najveće pojačanje svakako je iskusni Šveđanin Kim Kalstrom, koji je posle tri sezone napustio moskovski Spartak i stigao u Švajcarsku, a u Srbiji će Skakavci biti posebno zanimljivi jer su uspeli da posle fantastičnih igara na Mundijalitu na Novom Zelandu dovedu Nemanju Antonova iz OFK Beograda. Sjajni levi bek bio je veoma tražen ovog leta, ali je na kraju izabrao Grashopers i očekuje se da zablista u predstojećoj sezoni.

Od ostalih ekipa ne treba očekivati bogznašta, a glavni kandidat za ispadanje je Vaduc, koji je u prethodnom šampionatu za samo jedan bod izbegao selidbu u niži rang (ispao je Arau, a ušao je Lugano).

Kada je sistem takmičenja u pitanju, tu se godinama ništa ne menja - Švajcarci u eliti imaju deset klubova, igraju po četvorokružnom sistemu, dva prvoplasirana idu u kvalifikacije za Ligu šampiona, treći i četvrti za Ligu Evrope (pridružuje im se osvajač Kupa), a samo poslednjeplasirani ispada iz lige.

Evo i malo statistike...

KONAČAN ISHOD - U 42% slučajeva dolazi kec, u 31% dvojka, a tek u 27% iks

UKUPNO GOLOVA - 3+ dolazi u 56% slučajeva, a 0-2 u 44%

OBA TIMA DAJU GOL - I domaćini i gosti tresu mrežu u 55% mečeva, a u 45% bar jedan tim ne postigne gol

PRVO POLUVREME - Najčešće je X, u 39% mečeva, u 33% je kec, a u 28% dvojka

PAROVI PRVOG KOLA I TIPOVI

Subota

17.45 Lucern - Sion 1

20.00 Cirih - Jang Bojs 2-3

Nedelja

13.45 Bazel - Vaduc 1-1&3+

13.45 Tun - Grashopers 2

16.00 Sent Galen - Lugano 1

(Foto: Action Images)
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.