Rukovanje Nikolića s Tačijem neizvesno

Izvor: Politika, 18.Sep.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukovanje Nikolića s Tačijem neizvesno

U kabinetu predsednika Srbije ne veruju da će doći do bilo kakvog susreta dvojice političara dok se ne utvrdi da li je Tači odgovoran za određene zločine

Malo je to realno, glasi osnovni komentar koji je „Politika” dobila iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, povodom informacije iz Prištine da postoji mogućnost da dođe do rukovanja Nikolića sa premijerom Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Hašimom Tačijem.

Agencija Beta je prethodno prenela da su izvori iz Tačijevog kabineta za Radio-televiziju Kosova i Metohije najavili mogućnost rukovanja Tačija i Nikolića tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Izvor je za RTK kazao da je moguće rukovanje dvojice lidera ako na tome budu insistirali predstavnici SAD, a kao moguće mesto susreta pominje se prijem koji povodom početka rada ovogodišnjeg zasedanja organizuje američki predsednik Barak Obama.

Međutim, u kabinetu srpskog predsednika podsećaju na to da je Nikolić još ranije izneo svoj stav da postoji mnogo toga što treba da se utvrdi – da li je Tači odgovoran za određene zločine. Stoga, dok se to dokraja ne utvrdi, ne veruju da će doći do bilo kakvog susreta Nikolića i Tačija.

Pre nešto više od dva meseca, sa Tačijem se, podsetimo, rukovao Boris Tadić na sedmom Kroacija samitu, na kojem, inače, nije prisustvovala zvanična delegacija Srbije, zbog učešća kosovske delegacije.

„Što se tiče rukovanja sa kosovskim premijerom Tačijem, ono nema neki istorijski značaj, ali je dobro da se predstavnici različitih naroda susreću, i predstavnici albanskog i srpskog. Dobro je, jer imamo problem koji moramo da rešimo”, rekao je tada Tadić u telefonskoj izjavi za Tanjug.

Na pitanje kako tumači tvrdnje hrvatskih medija da je na samit došao pošto su ga na to „nagovorile” američke diplomate, Tadić je odgovorio: „To nema nikakve veze sa istinom. Došao sam na poziv organizatora, a sa američkim diplomatama ni ja, niti bilo ko od mojih saradnika, nijednog trenutka nije razgovarao na tu temu”.

Dok su analitičari, nakon tog događaja u Dubrovniku, ukazivali da Tadić na samitu nastupa kao poluprivatno lice, odnosno da je on predstavnik stranke, ne države, pojedini političari su taj susret ipak drugačije tumačili. Za Ivicu Dačića, koji je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova, poseta lidera DS-a samitu bila je prava enigma. On je tada rekao da nije dobro da se demokrate ponašaju različito prema državnim pitanjima kada su na vlasti i kada su u opoziciji.

Uz stav da Srbija trpi štetu zbog odsustvovanja sa regionalnih skupova, vlada je početkom ovog meseca odblokirala učešće Srbije na skupovima na kojima učestvuje Priština. Doneta je instrukcija koja, kako je objašnjeno, obezbeđuje asimetrično predstavljanje privremenih kosovskih institucija.

B. Čpajak

objavljeno: 18.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.