Predsednik Italije u Beogradu

Izvor: RTS, 25.Maj.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Italije u Beogradu

Svečanim intoniranjem himni ispred Palate "Srbija" predsednik Tomislav Nikolić dočekao je svog italijanskog kolegu Serđa Matarelu.
Predsednik Italije Serđo Matarela započeo je zvaničnu posetu Srbiji susretom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Matareli je priređen svečani doček ispred Palate "Srbija" uz intoniranje himni i smotru garde.
U toku popodneva predsednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i Italije položiće vence na Italijansko vojno groblje i srpsku Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.
Matarela će se tokom dana sastati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a obratiće se i poslanicima u parlamentu na posebnoj sednici.
Cilj današnje posete predsednika Italije Serđa Matarele Beogradu je unapređenje bilateralne saradnje sa tom državom koja Srbiji pruža veliku podršku u evrointegracijama, izjavila je savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.
Matarela (73) je izabran za predsednika Italije 31. januara ove godine i na toj funkciji je zamenio Đorđa Napolitana.

Matarela je Sicilijanac, koji je pre toga obavljao dužnost sudije Ustavnog suda, a poznat je po borbi protiv mafije i reputaciji čoveka od integriteta.
Nekoliko puta je bio na ministarskoj dužnosti u vladama i desnog i levog centra, a sudija je Ustavnog suda od 2011. godine.
Član je Demokratske partije, a u italijanski parlament je ušao nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg predsednika regionalne vlade Sicilije, ubila mafija 1980. godine, prenose mediji.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Italija za što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU

Izvor: RTS, 25.Maj.2015

Podržavamo stav da treba što pre otvoriti pregovore o pristupanju Srbije EU, rekao je predsednik Italije Serđo Matarela nakon razgovora sa srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem. Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje, poručio je Nikolić. Italijanski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.