Nikolić na premijeri filma o Arčibaldu Rajsu

Izvor: Studio B, 19.Sep.2014, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić na premijeri filma o Arčibaldu Rajsu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas u Novom Sadu premijeri dokumentarno-igranog filma "Čujte Srbi" koji je snimljen povodom stogodišnjice dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju.

Premijera filma biće prikazana u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni "Jovan Đorđević", a tom prilikom gostima će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Reditelj dokumentarno-igranog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << filma "Čujte Srbi" je Goran Vukčević, a lik Arčibalda Rajsa tumači glumac Uroš Zđelar.

Film kroz dinamičan dijalog sedamnaestoro sagovornika pokušava da sastavi složeni mozaik Rajsovog života i rada. Narator vodi gledaoce kroz prostore Rajsovog ratnog puta sa srpskom vojskom, dok igrani segmenti dopunjuju atmosferu epohe u kojoj se sve dešava.

Arčibald Rajs bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

Umro je 1929. godine u Beogradu, gde je i sahranjen. Po njegovoj želji, njegovo srce odneseno je u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta. 
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba fotografija Arčibalda Rajsa

Izvor: RTS, 19.Sep.2014

U galeriji Kulturnog centra Novog Sada otvorena je izložba fotografija Arčibalda Rajsa. Premijernom prikazivanju filma "Čujte, Srbi" reditelja Gorana Vukčevića prisustvovao Tomislav Nikolić...Arčibald Rajs nije bio Srbin po rođenju, ali je bio Srbin po izboru, a mnogi danas koji su Srbi po rođenju,...

Nastavak na RTS...

Premijerno prikazan film "Čujte Srbi"

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2014

Dokumentarno-igrani film "Čujte Srbi" koji je snimljen povodom stogodišnjice dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju premijerno je prikazan u Srpskom narodnom pozorištu...Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i mnogobrojni ugledni gosti prisustvovali su premijeri, a tom prilikom prisutnima se obratio...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.