Izložba fotografija Arčibalda Rajsa

Izvor: RTS, 19.Sep.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba fotografija Arčibalda Rajsa

U galeriji Kulturnog centra Novog Sada otvorena je izložba fotografija Arčibalda Rajsa. Premijernom prikazivanju filma "Čujte, Srbi" reditelja Gorana Vukčevića prisustvovao Tomislav Nikolić.

Arčibald Rajs nije bio Srbin po rođenju, ali je bio Srbin po izboru, a mnogi danas koji su Srbi po rođenju, izabrali bi da budu nešto drugo, naglasio je direktor Kulturnog centra Andrej Fejgelj, prenosi Tanjug.

Fejgelj je rekao da je Arčibald Rajs napustio Švajcarsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i to kao izuzetno ostvren čovek i došao u Srbiju, gde je stradao, a, kako je naglasio "stradao je na sraman način", tako što se na njega ''izdrao jedan ratni profiter i on je od razočarenja pao na pod i nikada više nije ustao''.

Po rečima Fajgelja, Arčibald Rajs je u zaveštanje ostavio svoju knjigu "Čujte, Srbi" koja je štampana posthumno.

Kako je direktor Kulturnog centra pojasio, Arčibald Rajs je u Srbiju došao da bi radio kao kriminolog i kako bi utvrdio zločine koji su u velikom ratu počinjeni nad Srbima.

"Srbija nije imla Arčibalda Rajs za vreme Jasenovca i nije imala Arčibalda Rajsa za vreme bombardovanja 99. godine, pa nikada nije tačno ni popisan ni utvrđen broj Srba koji je stradao u Jasenovcu kao ni 90-ih godina prošlog veka", rekao je Fejgelj.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i reditelj Gorana Vukčević koji je režirao dokumentarno-igrani film "Arčibald Rajs - Čujte, Srbi" koji je premijerno prikazan u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a premijeri je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na izložbi u Kulturnom centru Novog Sada postavljene su fotografije čiji je autor Arčibald Rajs. Te fotografije su napravljene za vreme Prvog svetskog rata a vlasništvo su Arhiva u Lozani i za ovu priliku izložene su u Novom Sadu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.