Nikolić: Nećemo u NATO, jer ne želim da Srbija ratuje

Izvor: N1 televizija, 28.Maj.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nećemo u NATO, jer ne želim da Srbija ratuje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na predsedničkom panelu u okviru Samita 100 koji se održava u Sarajevu, da se protivi članstvu u NATO jer ne želi da Srbija više ikada ratuje.

"Danas je u Evropi trend da se aplauz dobije na evroskepticizmu. Moramo Boga da molimo da se EU ne raspadne. Kada bismo hteli, mogli bismo da prevaziđemo sve probleme. Kriza EU je višeslojna i nije samo kriza proširenja", kazao je Nikolić.

Dodao je da se od ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << oseti velika želja Brisela "da bude glavni grad Evrope". "Sad mi razdvojeno idemo u Evropsku uniju i svako sa njom ima svoje probleme. Ništa Srbiji ne znači da uđe ako ne uđu svi ostali susedi", dodao je predsednik Srbije.

Kazao je da sve zemlje regiona moraju zajednički nastupiti na putu prema EU. "Nedostaje nam zajednički nastup pred EU, da pokažemo da svi želimo da budemo u EU i svi zajedno. Uvek neko hoće da nam stopira taj put, a ultranacionalizam se razvija u Evropi jer je EU u krizi", kazao je on.

Izvor: N1info

Nikolić je takođe kazao da je pomirenje ključni pojam i da Srbija ne želi u NATO jer ne želi rat.

"Gde ćemo ako se ponovo posvađamo? Ja ne želim u NATO jer ne želim da Srbija ikad više ratuje, a mislite da onaj ko uđe u NATO neće ratovati", upitao je predsednik Srbije.

Na predsedničkom panelu, Nikolić je sedeo, izemđu ostalog, i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Odnosi Beoghrada i Prištine bili su jedna od tema. Nikolić je rekao da Srbiji samoproglašena nezavisnost Kosova stvara problem.

“Sad bi trebalo da odgovorim i predsedniku (Crne Gore Filipu) Vujanoviću, sad on pravi problem zbog toga, pa kaže: 'Mi smo dogovorili granicu sa Kosovom'. Pa, Kosovo nije članica UN, sad rušite nas kao članicu UN, sa nama ne dogovarate granicu na KiM nego sa Kosovom. Ne ljutim se, tako ste odlučili, pa radite kako hoćete”, poručio je Nikolić.

Izvor: N1info

Tači je, s druge strane, rekao da je pre pet godina bilo nezamislivo pomisliti da će se predsednici Srbije i Kosova sastati i razgovarati. “Danas su komunikacije između predsednika normalne i korektne, 2013. smo postigli sporazum o normalizaciji odnosa izmešu dve zemlje”, podsetio je Tači.

Izvor: N1info


Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   NATO,   NATO skup

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.