Sudija proširio listu rođaka izuzetih od Trampove zabrane putovanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jul.2017, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija proširio listu rođaka izuzetih od Trampove zabrane putovanja

Savezni američki sudija na Havajima dalje je oslabio već ublaženu zabranu putovanja u SAD koju je uveo predsednik Donald Tramp time proširujući spisak rođaka američkih državljana koji mogu da dobiju vizu za ulazak u Ameriku.

Zabrana sada na snazi nije potpuna zabrana već zaoštravanje uslova ulaska u SAD za građane iz šest uglavnom muslimanskih zemalja - Sirije, Sudana, Somalije, Libije, Irana i Jemena. Osobe iz tih zemalja koje već imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vize mogu da uđu u zemlju, a samo uska katetegorija ljudi, uključujući one sa rođacima u SAD mogu da se razmatraju za dobijanje novih viza.

Američki okružni sudija Derik Votson sinoć je naredio da vlada ne primenjuje zabranu za proširen spisak rođaka koji obuhvata deke i bake, unuke, zetove i druge rođake državljana SAD.

"Zdrav razum diktira da se deke i bake uključuju u bliske članove porodice. Zaista, oni su oličenje bliskih članova porodice", rekao je sudija Votson.

On je takođe presudio da vlada ne može da isključi izbeglice koje imaju zvaničnu potvrdu od agencije za premeštaj u SAD.

Američki Vrhovni sud, koji je prošlog meseca dozvolio da ublažena verzija zabrane putovanja stupi na snagu pre nego što bude razmatrao taj slučaj u oktobru, isključio je iz zabrane osobe koje mogu da dokažu "legitimnu" povezanosts sa američkim građaninom ili entitetom.

Administracija predsednika Donalda Trampa definisala je takvu vezu kao osobe koje imaju roditelje, supružnika, sina, ćerku, zeta ili snaju ili brata ili sestru u SAD.

Sinoćnja presuda proširila je definiciju toga šta se smatra legitimnom vezom na bake i deke i ostatak šireg spiska rođaka.

Tramp je predložio opštu zabranu putovanja za muslimane tokom kampanje ali je ograničio zabranu na nekoliko zemalja kada je izdao svoju prvu zabranu u januaru navodeći da su razlozi za uvođenje nacionalna bezbednost i borba protiv terorizma. Masovni protesti širom zemlje odmah su podstakli pravnu bitku oko te zabrane.

Američki sudovi blokirali su prvu zabranu, kao i drugu izmenjenu zabranu, dok je Vrhovni sud nije delimično vratio na snagu krajem juna.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Proširena Trampova lista: Bake, deke, unuci mogu u SAD

Izvor: Beta, 14.Jul.2017

Savezni američki sudija na Havajima dalje je oslabio već ublaženu zabranu putovanja u SAD koju je uveo predsednik Donald Tramp time proširujući spisak rodjaka američkih državljana koji mogu da dobiju vizu za ulazak u Ameriku.Zabrana sada na snazi nije potpuna zabrana već zaoštravanje uslova...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.