Rusija i NATO bez dogovora

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i NATO bez dogovora

Brisel - Sastanak Saveta NATO-Rusija, koji je danas posle skoro dvogodišnje pauze održan u Briselu, završen je bez rezultata i dve strane nisu uspele da premoste velike razlike, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

On je istakao da je jednoipočasovni razgovor bio iskren i ozbiljan, a teme su bile situacija u Ukrajini, vojne aktivnosti NATO i Rusije i bezbednosno stanje u i oko Avganistana. NATO i Rusija imaju duboka razmimoilaženja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << a današnji sastanak to nije promenio, rekao je Stoltenberg, prenosi AP. Prvi sastanak Saveta NATO-Rusija posle juna 2014. nije rezultirao bilo kakvim odlukama, a Stoltenberg očekuje da će razgovori biti nastavljeni. Ambasador Rusije Aleksandar Gruško, koji je razgovarao sa predstavnicima 28 članica NATO, rekao je da će se novinarima obratiti kasnije u toku dana. Stoltenberg je pre sastanka izjavio da bi trebalo da se razgovara i o mehanizmima za smanjenje rizika prilikom vojnih aktivnosti, pri čemu je na prvom mestu imao na umu incident koji se prošle sedmice dogodio u Baltičkom moru, kada su ruski borbeni avioni nadletali jedan američki razarač. Rusija je tada demantovala tvrdnje američke strane da se desilo bila šta neuobičajeno. Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer kazao je da se nije ni očekivalo da današnji sastanak bude jednostavan i harmoničan. Ipak, s obzirom na veliki broj tema koje su na dnevnom redu, razgovor je vredan sam po sebi i mora da se nastavi, rekao je Štajnmajer. Savet NATO-Rusija formiran je 2002. godine kao svojevrstan forum za konsultacije bivših protivnika u hladnom ratu, ali su redovni sastanci obustavljeni posle prisajedinjenja Krima Rusiji.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: NATO i Rusija nisu uspeli da premoste razlike

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2016

Na sastanku Saveta NATO-Rusija, prvom posle dve godine, nisu prevaziđene razlike između Moskve i tog vojnog saveza, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg...Sastanak je, rekao je Stoltenberg, bio prilika za "iskren i ozbiljan" razgovor o situaciji u Ukrajini, pitanjima povezanim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

NATO i Rusija - nepremostive razlike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016

Prvi sastanak Saveta NATO i Rusije za poslednje dve godine pokazao je da između dve strane postoje nepremostive razlike, izjavio je danas šef NATO Jens Stoltenberg...On je rekao da je na sastanku, koji je trajao 90 minuta duže od predviđenog vremena, bio prilika za "iskrenu i ozbiljnu" raspravu o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.