Predsednički izbori u Siriji: Zapad preventivno ”protiv”

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori u Siriji: Zapad preventivno ”protiv”

23.04.2014. -

Registracija kandidata za predsedničku dužnost započela je u Siriji. Ona će trajati do 1. maja, sami izbori će početi 3. juna. Prvi put u istoriji zemlje prijavu za učešće u predsedničkoj trci može da preda nekoliko ljudi.

U samoj Siriji izbori na alternativnoj osnovi se smatraju istorijskim događajem. Ipak, Zapad koji se vatreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zalaže za demokratske promene u Siriji, unapred proglašava predstojeće glasanje nelegitimnim.

Kandidati se registruju u Ustavnom sudu. Spisak utvrđenih pretendenata na predsedničku dužnost biće objavljen u vladinim izdanjima. Prema sirijskom ustavu, na dužnost šefa države može da pretenduje građanin republike koji je napunio 40 godina, živi u domovini poslednjih 10 godina i nema strano državljanstvo. Njegovi roditelji treba da budu građani Sirije. I postoji još jedan zahtev: kandidata treba da podrži najmanje 35 poslanika parlamenta.

Zapad je nazvao predstojeće glasanje ”parodijom na demokratiju”. Između ostalog izjave iz Londona i Vašingtona su sasvim očekivane. Tamo ne prihvataju bili kakve promene u Siriji u toku kojih Damask ostaje samostalni politički subjekt, a ne protektoran nove kolonijalne imperije. Na samom početku arapskog proleća -a zajedno sa njim i unutarsirijskog konflikta — od Asada su tražili da ukine vanredno stanje. Lider Sirije se odlučio ne samo na to: u republici se pojavio novi Ustav, bili su planirani izbori za predsednika. Asad je pristao da iznese iz zemlje sve hemijsko oružje, i to mu je pošlo za rukom, bez obzira na sve napore terorista opozicije da ometu proces. Ali Zapad ne planira da prizna izbore — tim pre što zahtevi koji se postavljaju kandidatima automatski izbacuju iz igre rukovodioce radikalne, prozapadne opozicije, ističe ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Jelena Suponjina.

- Imigrantski deo proglasiće izbore nezakonitim, i na sve načine će doprinositi tome da ih zapadne zemlje i neke arapske monarhije takođe ne priznaju. U Londonu, između ostalog, nalaze se mnogi sirijski opozicionari. Postoji unutrašnji deo opozicije koja takođe nije jedinstvena. Neki od ovih opozicionara su lojalni vladi, moguće, oni će čak kandidovati svoje kandidate na predsedničku dužnost.

Između ostalog, predsednik SAD po ustavu može da bude samo građanin SAD po rođenju, stariji od 35 godina, koji je najmanje 14 godina živeo na teritoriji SAD. Zašto su takva pravila dobra za superdemokratsku državu, ali nikako ne za Siriju. Očigledno da je Damask, sa tačke gledišta Vašingtona, dužan da dozvoli da se kandiduje na predsedničku dužnost svaki čovek iz ”civilizovanog sveta” - poželjno sa američkim pasošem i sa prezimenom, na primer Mekejn.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg veći deo sirijske opozicije neće pristati da učestvuje u izborima, smatra docent Ruskog državnog humanitarnog univerziteta Sergej Seregičev.

- Odbijanje će biti uslovljeno ovako: učešće opozicije legitimizira izbore, indirektno potvrđuje ispravnost stava aktualnog predsednika — što je neprihvatljivo za većinu opozicionara. Još jedan deo opozicionara smatra da izbori daju predah režimu. Što se tiče kandidovanja jedinstvenog kandidata, teškoća je u tome što oni ne mogu da formiraju jedinstveni rukovodeći organ, a tek da odaberu kandidata... Tu se suočavaju ambicije raznih političara kako krupnih razmera, tako i lokalnog nivoa.

Izbori će proticati u složenoj situaciji, mada je Damasku u poslednje vreme pošlo za rukom da relativno stabilizuje situaciju u zemlji. Predstavnici vlasti zaključuju bilateralne mirovne sporazume sa ustanicima, kojima ostaje lako streljačko oružje, i oni zajedno sa snagama bezbednosti osiguravaju red na licu mest. I umorni od rata Sirijci isteruju džihadiste, strance koji su došli iz čitavog sveta i podižu nad svojim kvartalima zastave Sirijske Arapske Republike. Damask je pojačao kontrolu nad zapadnim delom Sirije, a na severoistoku zemlje džihadistima se uspešno suprotstavljaju kurdske snage samoodbrane.

Ipak, po mišljenju eksperata, mir na sirijsku teritoriju neće skoro doći. Imena predsedničkih kandidata za sada se ne znaju. Ali ako se Asad bude kandidovao, on će najverovatnije pobediti. Može da pobedi neko od pristalica aktualnog predsednika. U svakom slučaju, Zapad to neće zadovoljiti. Nije lako ubediti Vašington i njegove saveznike da dozvole Sirijcima da sami rešavaju svoju sudbinu. Ali moguće je, Rusija je to jednom već dokazala.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/SANA    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.