Predsednici regiona: Evrointegracije nemaju alternativu

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jun.2015, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednici regiona: Evrointegracije nemaju alternativu

Predsednici država jugoistočne Evrope i Austrije poručili su danas u Budvi da integracija regiona u Evropsku uniju nema alternativu i pozvali Brisel da uprkos zamoru od proširenja inspiriše region na reforme.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer poručio je da "evropska integracija neće biti završen posao sve dok ne pristupe zemlje Zapadnog Balkana".

"To je finalni cilj. To je komplikovano, neće >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << biti lako, potrebno je puno rad i mašte, ali se nadam da ćemo ga postići", poručio je Fišer.

Članice brdo procesa tražiće od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da organizuje sastanak članica EU s državama regiona.

Na skupu u Budvi "Proces Brdo-Brioni" najavljena je za kraj avgusta konferencija u Beču na kojoj ce premijeri, ministri spoljnih poslova i ekonomije iz regiona s članicama EU razgovarati o konkretizaciji projekata za bolje saobraćajno povezivanje regiona.

Na toj konferenciji najavljeno je učešće i nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Na konferenciju u Beču pored razgovora o infrastrukuri biće potpisan sporazum o državnom razgraničenju Crne Gore i BiH, što je jedan od prvih ugovora te vrste u regionu.

Pored proširenja, predsednici dražava regiona i Austrije u Budvi su razmatrali bezbednosne probleme u regionu i izrazili zabrinutost zbog poslednjih incidenata, posebno u Makedoniji.

Dogovoreno je da slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović uskoro posete Makedoniju u znak podrške i tako pokušaju da doprinesu stabilizaciji prilika u toj državi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednici regiona: Evrointegracije nemaju alternativu

Izvor: Blic, 08.Jun.2015

EU je nepotpuna bez Zapadnog Balkana, a proces pristupanja Uniji nije tehničko već političko pitanje koje iziskuje da se uvaže osobenosti svake države na putu pristupanja, zaključak je Samita lidera "Brdo-Brioni" procesa u Budvi, koji će pozvati predsednika Saveta EU Donalda Tuska da organizuje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.