Ponovo ne za šengen Bugarima i Rumunima

Izvor: Mondo, 07.Mar.2013, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo "ne" za šengen Bugarima i Rumunima

EU je danas odbacila pozive Bugarske i Rumunije za ulazak u Šengensku zonu i do kraja godine je odgodila svaku vrstu glasanja o ovoj temi.

U saopštenju Saveta EU objavljenom nakon sastanka evropskih ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova navodi se da je doneta odluka da se "o ovom pitanju ponovo razgovara krajem 2013. godine".

Tokom proteklog vikenda Nemačka je upozorila da će uložiti veto na ulazak Bugarske i Rumunije u Šengensku zonu ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bi se to pitanje našlo na sastanku u Briselu.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih rekao je nedeljniku "Špigl" da, iako EU smatra da su Rumunija i Bugarska napredovale ka članstvu u Šengenu, da obe zemlje moraju mnogo više da rade na borbi protiv korupcije.

Za bilo kakav pokušaj proširenja Šengenske zone neophodan je jednoglasan rezultat glasanja.

Holandija je, takođe, protiv da se ovim zemljama dozvoli ulazak u Šengen usled zabrinutosti zbog eventualnog nekontrolisanog priliva ilegalnih imigranata, pošto se bugarska i rumunska granica i carniska kontrola ne smatraju kao dovoljno "čvrste".

(Beta, foto: Beta/AP)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ponovo »ne« Bugarskoj i Rumuniji

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2013

BRISEL - EU je danas odbacila pozive Bugarske i Rumunije za ulazak u Šengensku zonu i do kraja godine je odgodila svaku vrstu glasanja o ovoj temi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.