Orban traži podršku: Sud odobrio referendum o prihvatanju migranata

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban traži podršku: Sud odobrio referendum o prihvatanju migranata

Mađarski Vrhovni sud odobrio je održavanje referenduma o planu EU za uvodjenje obaveznih kvota za prihvat migranata i izbeglica.

Referendum, koji je inicirala mađarska vlada, predstavlja pokušaj premijera Viktora Orbana da dobije političku podršku za svoj već ionako popularan anti-migracioni stav, ocenjuje agencija AP.

Pitanje na referendumu će glasiti: "Da li želite da Evropska unija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << propiše obavezno naseljavanje u Mađarskoj ljudi koji nisu državljani Mađarske, čak i bez pristanka parlamenta?"

Orban je ranije izjavio da će glas "ne" na referendumu biti glas "u korist nezavisnosti Mađarske".

Referendum o kvotama bi trebalo da bude održan do kraja godine, a biće validan samo ako izlaznost bude veća od 50 odsto.

Odluka Vrhovnog suda usledila je nakon što su uložene četiri žalbe protiv odluke mađarske Nacionalne izborne komisije kojom je odobreno referendumsko pitanje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Dozvoljeno održavanje referenduma o kvotama

Izvor: Magyar Szó, 04.Maj.2016, 18:01

Prema mišljenju Apelacionog suda, na inicijativu vlade, moguće je održati referendum o obaveznoj kvoti migranata. Ovaj sud je naime juče odbio žalbe predate na odluku Nacionalne izborne komisije (NIK) koja omogućava održavanje glasanja...Pitanje koje je sad pravosnažno i verifikovano, a koje...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.