Merkel zabrinuta zbog Turske uoči posete

Izvor: Blic, 22.Maj.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel zabrinuta zbog Turske uoči posete

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su neki politički događaji u Turskoj "veoma zabrinjavajući" i obećala da će se tim pitanjima pozabaviti tokom svoje sutrašnje posete toj zemlji.

Merkel je, u danas objavljenom intervjuu za "Frankfurter Algemajne Zontagscajtung", izrazila spremnost da "o svim važnim pitanjima" razgovara sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kada se sa njim sastane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Istanbulu na marginama samita o humanitarnoj pomoći pod okriljem UN, prenosi AFP.

"Naravno, neki događaji u Turskoj su izvor velike zabrinutosti za nas", rekla je nemačka kancelarka, u trenutku kada Erdogana zapadni kritičari optužuju za sve autoritarniji stil.

Merkel je rekla i da će prošlonedeljna odluka turskog parlamenta da se velikom broju poslanika oduzme poslanički imunitet imati "ozbiljne posledice" po kurdske političare.

Izrazila je i žaljenje što je proces zbližavanja i pomirenja sa Kurdima propao prošle godine.

Prema njenim rečima, iako Berlin, kao i Ankara, smatraju zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) terorističkom organizacijom, kurdsko stanovništvo mora da ima "ravnopravno mesto i dobru budućnost u Turskoj".

Merkel je, takodje, ustala u odbranu spornog sporazuma koji je EU postigla sa Turskom u martu u cilju ograničavanja priliva izbeglica u EU, i odbacila ideju da je 28-člani blok sebe učinio zavisnim od Ankare.

"Naravno da postoji medjuzavisnost - ili to jednostavno možete nazvati potrebom za uravnoteženjem našim interesa", rekla je Merkel nemačkom listu.

Ona je naglasila da je, uprkos medjusobnoj zavisnosti, Nemačka uvek spremna da izrazi kritike o razvoju situacije u nekoj zemlji, "bilo javno ili u četiri oka".

Sporazum o bezviznom režimu za Tursku sa EU je ugrožen zbog odbijanja Ankare da izmeni svoje antiterorističke zakone, što taj sporazum iziskuje, zbog čega je Erdogan proteklih nedelja dao niz kritičkih izjava o EU, navodi francuska agencija.

Merkel je rekla i da pomno prati kako Turska ispunjava svoje obaveze u skladu sa tim sporazumom i navela da ta zemlja "u ovom trenutku ispunjava obaveze na pouzdan način".

"O tome kako stoje stvari razgovaraću sa turskim predsednikom", najavila je nemačka kancelarka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Merkel zabrinuta zbog Turske uoči posete

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2016

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su neki politički događaji u Turskoj "veoma zabrinjavajući" i obećala da će se tim pitanjima pozabaviti tokom svoje sutrašnje posete toj zemlji...Merkel je, u danas objavljenom intervjuu za "Frankfurter Algemajne Zontagscajtung", izrazila spremnost...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.