Hrvati prvi put neposredno biraju lokalnu vlast

Izvor: Glas javnosti, Beta, 17.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati prvi put neposredno biraju lokalnu vlast

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održavaju peti po redu lokalni izbori, na kojima će nešto više od četiri miliona građana s pravom glasa birati predstavnike lokalnih i regionalnih tela za naredne četiri godine.

Glasači prvi put neposredno biraju opštinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamenike, za razliku od dosadašnjeg sistema izbora kada se glasalo isključivo za političku stranku koja je potom u skladu sa izbornim rezultatima na pojedine funkcije postavljala >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svoje kandidate.

Građani će odabrati 429 opštinskih načelnika i 435 njihovih zamenika, 126 gradonačelnika i 194 zamenika, 21 župana i 42 zamenika, kao i gradonačelnika Zagreba i dva njegova zamenika - od ukupno 1.970 kandidata.

Opštinski načelnici, gradonačelnici, župani i gradonačelnik Zagreba biraju se većinskim izbornim sistemom, odnosno moraju da dobiju više od 50 odsto glasova birača koji su glasali. U drugom krugu, ako ga bude, pobeđuje kandidat koji dobije više od 50 odsto glasova birača.   

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hrvatskoj počela izborna šutnja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2009, 22:39

Noćas, odmah nakon ponoći, u Hrvatskoj je počela izborna šutnja uoči nedjeljnih petih po redu lokalnih izbora od neovisnosti, na kojima će nešto više od četiri milijuna birača prvi put neposredno birati općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U Hrvatskoj lokalni izbori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2009

U Hrvatskoj se danas održavaju peti po redu lokalni izbori na kojima će nešto više od četiri miliona građana sa pravom glasa birati predstavnike lokalnih i regionalnih tela za naredne četiri godine. Današnji lokalni izbori su d ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Lokalni izbori u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 17.Maj.2009

Birališta u Hrvatskoj zatvorena u 19 sati. Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima lokalnih izbora u Zagrebu vodi sadašnji gradonačelnik Milan Bandić. Srbi glasali za učešće u vlasti u još više opština i gradova nego do sada. Veliki broj nepravilnosti na biralištima, navodi GONG....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.