EU nudi Turskoj nastavak pregovora, a traži pomoć sa migrantima

Izvor: RTS, 29.Nov.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nudi Turskoj nastavak pregovora, a traži pomoć sa migrantima

Turska će pomoći EU da se izbori sa prilivom migranata koji je ugrozio budućnost Šengena, a zauzvrat će dobiti novac i restartovanje zakočenih pregovora o pristupanju EU, navodi se u nacrtu zaključka samita EU i Turske koji se održava u Briselu.
Obe strane će, kako je dogovoreno i sa stupanjem na snagu odmah, intenzivirati svoju aktivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnju kada je reč o migrantima kojima nije neophodna međunarodna zaštita, obezbediće primenu odbredbi bilateralne readmisije i hitno vraćanje migranata kojima nije neophodna međunarodna zaštita u zemlje porekla, navedeno je u nacrtu u koji je Rojters imao uvid.

Turska će, kako je predviđeno, dobiti tri milijarde evra početne pomoći kako bi izašla na kraj sa izbeglicama na svojoj teritoriji, uz mogućnost da se taj iznos i poveća, zavisno od razvoja događaja.
EU će, kako se dodaje, takođe u decembru otvoriti sledeće poglavlje u pregovorima sa Turskom koji se razvlače od 2005. godine i pripremiti sledeća poglavlja za razgovore u prva tri meseca naredne godine.
Evropska unija istovremeno planira da od oktobra 2016. godine ukine vize za turske državljane koji putuju u EU ako Ankara ispuni određene kriterijume navedene u dogovorenoj mapi puta, kaže se u nacrtu dokumenta koji može i da se izmeni i nakon početka samita posle podne.
Tusk i Merkelova o ciljevima samita
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je glavni cilj današnjeg samita Evropske unije i Turske da se obuzda priliv migranata u Evropu, a nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da priliv migranta treba staviti u legalne okvire.
"Postigli smo sporazum, koji će, nadam se, danas prihvatiti sve strane," rekao je Tusk novinarima dolazeći na samit.
Tusk je rekao da nikakav dogovor sa Turskom neće biti dovoljan za rešavanje najteže migrantske krize u Evropi od Drugog svetskog rata, ukoliko EU ne bude čvrsto kontrolisala svoje spoljne granice, prenosi Rojters.
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će sporazum o migrantima pomoći da se priliv migranata stavi u legalni okvir umesto da bude nekontrolisan.
"Glavni deo ovog akcionog plana EU i Turske biće kako da se ilegalna migracija zameni legalnom migracijom i kako da poboljšamo izbegličku situaciju u Turskoj", rekla je Merkel dolazeći na razgovore.
Lideri Evropske Unije i Turske, uključujući turskog premijera Ahmeta Davutoglua, sastaju se danas u Briselu u nastojanju da dovrše i konkretizuju dogovor čiji je cilj zaustavljanje migrantskog talasa u Evropu, koji je dosad ozbiljno uzdrmalo šengenski prostor, jedno od najvećih dostignuća u evropskim integracijama.
Turska će pomoći Evropskoj uniji da se izbori sa prilivom migranata koji je ugrozio budućnost Šengena, a zauzvrat će dobiti novac i restartovanje zakočenih pregovora o pristupanju EU, navodi se u nacrtu zaključka samita EU i Turska koji se danas održava u Briselu.
U Turskoj se nalazi više od dva miliona sirijskih izbeglica, a ta zemlja je glavna ulazna tačka za one koji nastoje da stignu do EU preko Mediterana i do grčkih ostrva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponuda Turskoj koja se ne odbija?

Izvor: Mondo, 29.Nov.2015

Turska će pomoći Evropskoj uniji da se izbori sa prilivom migranata koji je ugrozio budućnost Šengena, a zauzvrat će dobiti novac i restartovanje zakočenih pregovora o pristupanju EU...Foto: AP/ Darko Vojinović..To se navodi u nacrtu zaključka samita EU i Turska koji se danas održava u Briselu..."Obe...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.