Diplomate: Hrvatska kao posmatrač na samitu EU u decembru

Izvor: Blic, 16.Nov.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomate: Hrvatska kao posmatrač na samitu EU u decembru

Hrvatska će kao posmatrač učestvovati na samitu evropskih lidera 9. decembra u Briselu nakon što potpiše ugovor o pristupanju EU, rekao je danas jedan diplomatski izvor.

Taj ugovor će biti potpisan nekoliko sati pre početka samita EU u prisustvu predsednika i premijerke Hrvatske Ive Josipovića i Jadranke Kosor.

Potpisivanjem ugovora biće otvoren put za ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice, 2013. godine nakon što ga ratifikuje svih 27 članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Unije i prihvate ga građani Hrvatske na referendumu.

"Učešće Hrvatske na samitu biće u suštini simbolično", rekao je neimenovani evropski diplomata i dodao da ta zemlja "neće moći da utiče na rasprave uključujući i raspravu o proširenju" EU.

Evropska komisija je preporučila početak pregovora sa Crnom Gorom i davanje statusa kandidata Srbiji čim učini napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Više zemalja uključujući Italiju, Bugarsku i Austriju, založilo se da EU uputi "pozitivnu poruku" Balkanu i sledi preporuke Komisije, dodao je jedan diplomata.

Pariz i Berlin se, međutim, zalažu da odluka o početku pregovora sa Crnom Gorom bude pomerena na jun 2012. godine kako bi se procenilo sprovođenje usvojenih reformi.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio je u ponedeljak u Briselu da Srbiji u decembru treba odobriti status kandidata za članstvo u EU pod uslovom da Beograd "ostvari napredak u dijalogu s Prištinom", ali i dodao da "unutar evropske dvadesetsedmorice još nema jednoglasnog stava o tome".

Povezane vesti: Josipović i Buzek: Članstvo Hrvatske u EU važno za region Josipović: Članstvo Hrvatske u EU od koristi za Srbiju Tri zemlje EU predlažu strategiju za Balkan Svoboda: Posle Hrvatske, zastoj u prijemu novih članova u EU U Hrvatskoj od 1. januara zaplena imovine bez sudova

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska posmatrač na samitu EU

Izvor: B92, 17.Nov.2011, 00:00

Brisel -- Hrvatska će biti posmatrač na samitu Saveta EU u Briselu, 9. decembra, nakon što potpiše ugovor o pristupanju EU, piše internet portal Europolitiks...Hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor prethodno će prisustvovati potpisivanju ugovora o pristupanju EU, što će...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.